ISIRI 17025

ترمومتر دیجیتالی

ترمومتر های دیجیتالی پرتابل (Portable Digital Thermometer) جهت اندازه گیری و تست دما به کار می رود؛ در نگاه اول از لحاظ ظاهری مشابه مولتی متر می باشند. در این ترمومتر ها دارای یک یا چند ورودی برای سنسور دما (ترموکوپل نوع K، J، Pt100 و…) می باشد و صفحه نمایشگر دیجیتال برای نمایش دما به درجه سانتی گراد یا فارنهایت دارد.
از این ترمومترها می توان به عنوان ابزار مرجع جهت کالیبراسیون داخلی تجهیزات آزمایشگاه سیم و کابل استفاده نمود. تقریبا در تمام آزمون های سیم و کابل استاندارد به دما در آنها اشاره شده است. آزمون های سرمایشی در ۱۵− درجه، آزمون مقاومت عایقی در ۷۰ درجه، آزمون شوک حرارتی ۱۵۰ درجه،آزمون مقاومت الکتریکی هادی در ۲۰ درجه،آزمون گرما سختی در ۲۰۰ درجه و سایر آزمون ها که همگی دارای دما مورد نظر استاندارد می باشد.

آزمون مقاومت عایق و روکش در برابر ترک خوردگی – سیم و کابل

سیم و کابل – آزمایشگاه سیم و کابل – آزمون خمش در سرما

آزمون گرما سختی (HOT SET) در سیم و کابل

آزمون مقاومت الکتریکی هادی در صنعت سیم و کابل

 

بنابراین بایستی در انتخاب ترمومتر دقت لازم را داشت تا یک آزمایشگاه سیم و کابل دقیق تجهیز کنیم.
ترمومتر دیجیتالقابلیت این مدل ها قابل حمل بودن و امکان تست چندین نمونه دما در مکان ها و زمان های مختلف می باشد در حالی که سنسور های دمایی مانند Pt100 به تنهایی در مکانی ثابت می شود و تنها دمای همان نقطه را می دهد.
این ترمومتر ها قابلیت اندازه گیری دما همزمان از دو نقطه تا ۱۲ نقطه را دارد. در شکل زیر نمونه ای از ترمومتر ۴ کاناله که قابلیت اندازه گیری دما و نمایش همزمان آنها را دارد، نشان می دهد :

 

947
ترمومتر به همراه دیتالاگر :
مدل های ساده ترمومترهای دیجیتال نمایشگر آنلاین دما را دارند در حالی که مدل های جدید تر دارای دیتالاگر می باشند.
دیتالاگر حافظه ای در دستگاه می باشد که قابلیت ذخیره داده به طور مثال تا ۳۲۰۰۰ مورد در زمان های از پیش تعیین شده را دارد و سپس توسط پورت RS-232 دستگاه تحت نرم افزار مربوط به همان ترمومتر به رایانه قابل انتقال هست.
معمولا کابل دیتالاگر RS-232 می باشد که در بعضی برندها کابل بصورت USB می باشد که باید درایور مربوطه نیز نصب گردد. نرم افزار مخصوص دستگاه نیز اینترفیسی (رابط) برای نمایش آنلاین و داده های از قبل ذخیره شده ترمومتر به صورت عددی، نموداری و … می باشد.

 

software
پراب های اندازه گیری دما :
پراب های اندازه گیری دما در ترمومتر های دیجیتال بسته به نوع کاربرد متفاوت است. در جدول زیر پرکاربردترین پراب ها آورده شده است:
tp
به طور مثال در شکل فوق پراب ها از چپ به راست : پراب سیمی (مناسب برای اندازه گیری دماهای زیر ۲۵۰ درجه سانتیگراد) ، پراب میله ای PT100 (رنج : ۵۰- تا ۴۰۰ درجه سانتیگراد مناسب برای اندازه گیری دقیق دما)از این پراب می توان برای اندازه گیری دمای الکل برای بدست آوردن چگالی مواد گرانولی مانند پی وی سی استفاده کرد و یا برای اندازه گیری دمای وان آب که در استاندارد دمای ۲۰ و ۷۰ درجه مورد نظر است، پراب ترموکوپلی میله ای (مناسب برای اندازه گیری دما تا ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد)، پراب ترموکوپلی سطحی (مناسب برای اندازه گیری دمای سطح مانند کوره تا ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد)
در آزمایشگاه سیم و کابل دما یکی از آیتم های بسار مهم است که می توان گفت در تمام آزمون های سیم و کابل به آن اشاره شده است. و همچنین در استاندارد اشاره شده که دمای آزمایشگاه سیم و کابل برای آزمون هایی که در آن اشاره به انجام آزمون در دمای محیط شده است بایستی در رنج دمایی ۵±۲۳ انجام گیرد.
اگر آزمایشگاه دارای استاندارد و گواهی نامه ۱۷۰۲۵ و آزمایشگاه سیم و کابل همکار اداره استاندارد نیز باشد ضرورت دارد هنگام ممیزی آزمایشگاه در صورت درخواست ممیز پرینت دمایی از تاریخ درخواستی را ارائه نماید.
که این نشان دهنده این خواهد بود که دمای آزمایشگاه در رنج ۱۸ تا ۲۳ بوده و الزام استاندارد را فراهم نموده است. بنابراین مدیر آزمایشگاه بایستی در انتخاب ترمومتر دیجیتال دقت لازم را داشته باشد تا بتواند پرینت دمایی که شامل اطلاعات دما، تاریخ، روز و ساعت مورد نظر است را داشته باشد.
پارامترهای مهم در انتخاب ترمومتر دیجیتالی پرتابل :
    • تعداد سنسورهای ورودی
    • نوع سنسور ترموموکوپل یا Pt100
    • محدوده دمایی
    • قابلیت اتصال به کامپیوتر و ذخیره اطلاعات (دیتالاگر)

 

ترمومتر دیجیتال

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا