برق ساختمان

اصول لوله گذاری برق در سیم کشی ساختمان ۱

اصول لوله گذاری برق

اصول لوله گذاری در برق کشی ساختمان عنوانی است که برای مطلب امروزمان انتخاب کرده ایم. در این مقاله از سری مقاله های آموزش برق می خواهیم تصاویری از بخش لوله گذاری در سیمکشی ساختمان را نشان تان بدهیم و نکاتی را در لابه لای آن گوشزد کنیم.

چون بسیار مشاهده می کنیم که هنوز خیلی از برقکارهای عزیز این نکات ساده و ابتدایی را در سیم کشی ساختمان رعایت نمی کنند. چند روزیست که در همسایگی ما یک مجتمع مسکونی بزرگ در حال ساخت است.

این تصاویر را هنرنمایی برقکار محترم این ساختمان گرفته ام تا لابه لای آنها نکاتی را شرح دهم. به تصویر اول نگاه کنید.در این مطلب همکارم مهندس مهربانی شرایط و استانداردهای لازم برای اجرای رایزر برق ساختمان را خدمت‌تان توضیح دادند.

 

https://fapool.ir/file/62391/?ref=sbargh.ir

 

لوله های برق در کنار لوله های فاضلاب

اصول لوله گذاری برق
اصول لوله گذاری برق

گفتیم که برای لوله های برق ساختمان بایستی رایزر جداگانه ایجاد شود و رایزر لوله های برق حداقل بایستی ۳۰ سانتی متر با رایزر لوله های فاضلاب فاصله داشته باشند.

ولی متاسفانه برقکار بالا به خاطر اینکه زحمت حفر یک رایزر جدید را به خود ندهد، لوله های برق را در کنار لوله های فاضلاب نصب کرده و حتی با بست به لوله های فاضلاب بسته است تا به خیال خودش محکم کاری کرده باشد.

اصول لوله گذاری برق

اصول لوله گذاری برق

روز قبل، از این ساختمان صدای دعوا می آمد و می شنیدم که ۲ نفر در حال گفتن جملاتی زشت به یکدیگر هستند که البته در این داستان باید آنها را سانسور کنیم.

امروز که برای گرفتن این عکس ها به این ساختمان رفتم آقای گچ کار محترم تعریف کرد که دیروز با آقای برقکار سر همین لوله ی بالا که در تصویر می بینید دعوایی مفصل کرده است.

 

https://fapool.ir/file/53752/?ref=sbargh.ir

 

چون آقای برقکار لوله را در زیر سقف پذیرایی نصب کرده و فقط آن را با یک سیم مفتولی به سقف بسته است و انتظار دارد که آقای گچ کار خودش این لوله را در زیر گچ خاک نصب کند. و دعوای آنها هم سر همین قضیه بوده که چرا آقای گچ کار آنقدر گچ خاک به سقف نزده که روی لوله برق پوشیده شود!!! جمله ای که واقعاً خنده دار است. 

حالا آقای گچکار سقف را گچ خاک زده ولی این لوله همین طور آویزان وسط پذیرایی مانده است.
اولاً سقف این ساختمان از نوع تیرچه ای با بلوک های سفالی ۲۵*۵۰ است و  قرار نیست که هیچگونه سقف کاذبی هم در زیر سقف اصلی نصب شود. پس تنها راه ممکن برای لوله گذاری این است که لوله های برق در کف طبقه بالایی نصب شوند و بعد در کف سوراخ هایی ایجاد شود و با استفاده از زانو یا خم، سر لوله به داخل طبقه پایینی خم شود. مثل تصویر زیر.

این تصویر کف طبقه بالایی است. البته آن را از یک پروژه دیگر گرفته ام.

سیم کشی

اصول لوله گذاری برق

البته در تصویر بالا هم ۲ اشکال اجرایی وجود دارد، اینکه محل اتصال زانو به لوله برق با نوار چسب پوشیده نشده است. و با یک ضربه کوچک زانو از لوله جدا می شود. اشکال دوم هم اینکه چون لوله ها در کف هستند بایستی یک ماهیچه سیمانی روی لوله ها کشیده شود تا لوله ها آسیب نبینند.

قبلاً هم در مورد نصب لوله های برق در کف طبقه بالایی در کتاب آموزش برق ساختمان صحبت کرده بودیم.

https://fapool.ir/file/54457/?ref=sbargh.ir

 

نصب لوله در زیر پله

بعد که می خواهم از پله ها بالا بروم لوله های برق را می بینم که در کف پاگرد طبقات بالاتر نصب شده اند. با خودم می‌گویم خدا را شکر، این برقکار محترم لااقل در راه پله کارش را اصولی انجام داده است و مثل پذیرایی بالا، لوله ها را در زیر راه پله ها نصب نکرده است.

که ناگهان یک حفره ۲۵ در ۵۰ در بالای سرم می بینم. این حفره ها در زیر پاگرد تمام طبقات تکرار شده اند. هر کس دیگری که این حفره به این بزرگی را در سقف ببیند اولش فکر می کند نورگیری یا چیز دیگری باشد.

ولی متاسفانه دقت که می کنی ۲ عدد لوله برق هم در گوشه آن حفره میبینی و تازه دو هزاری ات جا می افتد که برقکار محترم زمانی که داشته کف پاگردها را سوراخ می کرده این حفره های بزرگ را ایجاد کرده، آن هم برای چه!!!

تنها برای ۲ عدد لوله برق شماره ۲ که باید از از کف پاگرد طبقه بالایی به طبقه پایینی آویزان می‌شده است. ۲ تا از این تصاویر را ببینید.

اصول لوله گذاری برق

در این عکس ها شاید خیلی به چشم نیاید ولی باور کنید این سوراخ ها خیلی بزرگ بود. اندازه سوراخ ها ۲۵ در ۵۰ با عمق ۲۵ سانتی متر است.

علت وجود این حفره های بزرگ روش اشتباه در سوراخ کاری است. در این موارد یا بعضی های از هیلتی های بزرگ ضربه ای استفاده می کنند یا اگر هیلتی ندارند یک میلگرد کلفت حدوداً یک متری بر می دارند و یک سر آن را با سنگ فرز تیز می کنند تا مثل قلم آهنی شود.

https://fapool.ir/file/52113/?ref=sbargh.ir

 

مسابقه مردان آهنین

آنگاه یک نفر این قلم قول پیکر را روی محل مورد نظر نگه می دارد و یک نفر دیگر هم با پتک بر سر این قلم می کوبد انگار مسابقه مردان آهنین است و دارند زور آزمایی می کنند. غافل از اینکه وقتی به این صورت ضربه می زنند در سقف طبقه پایین یک بلوک ۲۵*۵۰ را کاملاً منفجر می کنند. که هر دو روش هم اشتباه است و نتیجه اش می شود اینکه در بالا ملاحظه کردید.

خاصیت این بلوک های بزرگ که جدیداً در سقف ها در کنار تیرچه های سیمانی استفاده می شوند این است که وقتی قسمتی از آنها ضربه بخورد همه بلوک سفالی متلاشی می شود. پس چطور باید این سقف ها را سوراخ کرد؟

راه حل بسیار ساده است. اگر شما از یک هیلتی چرخشی (نه ضربه ای) جهت سوراخ کاری استفاده کنید سوراخی که ایجاد می شود به اندازه قطر مته خواهد بود-و شاید کمی بیشتر- و این مقدار برای رد کردن ۲ عدد لوله برق از آن سوراخ کافیست.

سیم کشی

قیمت این هیلتی ها که هم قابلیت ضربه ای و قابلیت چرخشی دارند بسته به مدل شان بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان است. وزن این دستگاه ها تنها ۵ کیلوگرم است و مثل هیلتی های بزرگ نیستند که شخص را خسته کنند.

البته در سقف های تیرچه ای و بلوکی شبیه بالا، ۱۰ سانتی متر بتن هم روی بلوک ها می ریزند که می توانید برای برداشتن بتن ها در چند سانتی متر اول از هیلتی ضربه ای استفاده کنید. ولی وقتی به بلوک سفالی رسیدید حتماً از هیلتی چرخشی استفاده کنید تا بلوک ها متلاشی نشوند.

https://fapool.ir/file/42031/?ref=sbargh.ir

 

لوله گذاری در برق کشی ساختمان

حالا به یک تصویر دیگر از همین پروژه نگاه کنید.

اصول لوله گذاری برق

همانطور که می بینید هیچ اثری از خط شیار با دستگاه فرز یا دستگاه شیار زن روی دیوار مشاهده نمی شود. و آقای برقکار همه شیارها را با تیشه روی آجرهای سفال ایجاد کرده است و نتیجه اش شده آنچه می بینید. یعنی برای عبور ۲ عدد لوله برق که جمعاً عرض شان می شود ۴ سانتی متر، یک شیار ۲۰ سانتی ایجاد کرده است و این یعنی تخریب بیت المال.

https://fapool.ir/file/42035/?ref=sbargh.ir

 

مقررات اجرایی برق ساختمان در مورد شیار زنی این چنین می گوید:

عرض شیار ایجاد شده روی دیوار باید متناسب با مجموع پهنای لوله هایی باشد که قرار است در داخل شیار نصب شوند. و دوماً بیشتر از نصف ضخامت دیوار برداشته نشود و سوماً عمق شیار به مقداری باشد که لوله ها حداقل ۱٫۵ سانتی متر زیر سطح تمام شده دیوار قرار بگیرند(البته در اتاق خواب هاو پذیرایی).

البته برای نصب ساپورت در کنار لوله ها همیشه یکی دو سانت عرض شیار را بیشتر در نظر می گیرند. مثلاً اگر پهنای مجموع لوله ها ۶ سانتی متر باشد یک شیار با پهنای ۸ سانتی متر مناسب است.

 

برق ساختمان
برق ساختمان

نکات برق ساختمان و ۱۰۰ نکته کلیدی در برق کشی

 

دومین اشکال

دومین اشکال مشاهده در تصویر بالا این است که مرحله لوله گذاری برق ساختمان قبل از مرحله گچ خاک انجام شده است در صورتی که حتماً تاکید شده است که بعد از گچ خاک  باشد تا سطح دیوارها برای نصب قوطی کلیدهای برق مشخص باشد.

آنطوری که مشخص است احتمالاً بعد از گچ خاک و گچ کاری قوطی کلید ها به مقدار زیادی در داخل دیوار فرو می روند و این باعث می شود که بعداً کلیدهای برق به صورت صحیح در داخل قوطی ها قرار نگیرند و مدام از دیوار کنده شوند.

توجه کنید که قوطی کلیدها همیشه باید کاملاً هم سطح با گچ خاک نصب شوند.

سومین اشکال مشاهده شده در این تصویر هم این است که یک عدد لوله برای برگشتی مهتابی نصب شده است که متاسفانه بصورت افقی از داخل دیوار رد شده است.

و چهارمین ایراد هم اینکه در محل اتصال زانو به لوله، از نوار چسب استفاده نشده است.

دنیای صنعت برق  – www.sbargh.ir

https://fapool.ir/file/58783/?ref=sbargh.ir

https://fapool.ir/file/51993/?ref=sbargh.ir

https://fapool.ir/file/57297/?ref=sbargh.ir

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا