برق ساختمان

تفاوت تایمر راه پله چهار سیم با سه سیم

همانطور که می دانید تایمر های راه پله که در بازار موجودند به دو نوع ” تایمر راه پله سه سیم ” و ” تایمر راه پله چهار سیم ” تقسیم می شوند. یعنی بعضی از تایمرها ۳ پیچ – یا ۳ ترمینال- جهت اتصال به سیم های برق دارند و بعضی های دیگر ۴ پیچ. از آنجایی که امکان دارد به عنوان یک برقکار به جایی مراجعه کنید و بخواهید که یک تایمر قدیمی و خراب را با یک مدل دیگر جایگزین کنید، احتمال دارد که با هر ۲ نوع این تایمرها برخورد داشته باشید. در صورت یادگیری مدارهای زیر به راحتی می توانید آنها را جایگزین یکدیگر کنید.

نقشه تایمر راه پله سه سیمه:

خب ابتدا نقشه تایمر راه پله ۳ سیم را بررسی می کنیم. بیشتر تایمرهای راه پله که در بازار هستند از این مدل هستند.

 تایمر راه پله مدار تایمر راه پله سه سیم نقشه تایمر راه پله نقشه تایمر راه پله چهار سیم

به سیم قهوه ای رنگی که در بالا بین لامپ ها و شستی ها مشترک است، سیم “مشترک لامپ و شستی” گفته می شود، این را گفتیم چون در ادامه زیاد با این سیم سروکار داریم.

اگر خاطرتان باشد قبلاً در مورد این مدل تایمر -یعنی تایمر راه پله ۳ سیم- در مطلب تایمر راه پله صحبت کردیم. نقشه ای که در بالا مشاهده می کنید چیزیست که معمولاً روی بدنه تایمر ترسیم شده است تا نحوه اتصال سیم بندی تایمر را به شما نشان دهد. ولی نقشه ای که در عمل یک برقکار باید پیاده سازی کند، شبیه نقشه زیر است. ابتدا نقشه مسیر لوله گذاری را ترسیم می کنیم، در این نقشه خطوط قرمز رنگ مسیر لوله های برق را نشان می دهند.

 تایمر راه پله مدار تایمر راه پله سه سیم نقشه تایمر راه پله نقشه تایمر راه پله چهار سیم

در نقشه بالا قوطی کلیدی که در ارتفاع ۲۲۰ سانتی متری نصب شده است، محل نصب تایمر راه پله در طبقه همکف یا پارکینگ ساختمان را نشان می دهد و قوطی کلیدهای دیگر که در پاگرد هر کدام از طبقات و در ارتفاع ۱۲۰ سانتی قرار گرفته اند، محل نصب شستی ها را نشان می دهند.
همانطور که در نقشه بالا مشاهده می کنید، در پاگرد هر کدام از طبقات، در ارتفاع ۱۱۰ تا ۱۲۰ سانتی متر از کف، یک شستی -که شبیه شستی زنگ است- نصب شده است. آنگاه همه این شستی ها از طریق یک لوله برق به همدیگر متصل شده‌اند و در نهایت به محل تایمر راه پله که در طبقه همکف قرار گرفته است وصل شده‌اند.
لوله گذاری چراغ ها هم به این صورت انجام شده که به ترتیب از بالاترین پاگرد شروع شده و از هر چراغ به چراغ پاگرد پایینی، یک لوله برق قرار گرفته است و در نهایت سرخط همه آنها به محل نصب تایمر راه پله در طبقه همکف رفته است.
البته مدلهای دیگری هم برای لوله گذاری وجود دارد که گاهی اوقات و در بعضی از ساختمان ها می تواند سرعت کار شما را بالاتر ببرد، که قبلاً در کتاب آموزش برق ساختمان و سیستم های اعلان حریق در مورد مدلهای دیگر هم صحبت کرده‌ایم، پس در اینجا به توضیح همین یک مدل بسنده می کنیم.

و حالا نقشه سیمکشی داخل لوله های برق را ترسیم می کنیم.

 

 تایمر راه پله مدار تایمر راه پله سه سیم نقشه تایمر راه پله نقشه تایمر راه پله چهار سیم

در نقشه بالا، سیم آبی رنگ نول، سیم قرمز رنگ فاز و سیم زرد رنگ به عنوان “سیم مشترک لامپ و شستی” در نظر گرفته شده است.

نقشه تایمر راه پله چهار سیم :

حالا به نقشه سربندی و اتصال سیم ها در تایمر راه پله ۴ سیم توجه کنید.

 تایمر راه پله مدار تایمر راه پله سه سیم نقشه تایمر راه پله نقشه تایمر راه پله چهار سیم

با مقایسه نقشه تایمرهای ۳ سیم و ۴ سیم، متوجه خواهید شد که تفاوت این دو مدل تایمر در “سیم مشترک لامپ و شستی” است. به این صورت که در تایمر راه پله چهار سیم، دیگر سیمی به نام “مشترک لامپ و شستی” وجود ندارد و یک سیم مجزا برای لامپ ها و یک سیم دیگر هم برای شستی ها در نظر گرفته شده است.

جایگزین کردن تایمر راه پله ۳ سیم با تایمر راه پله ۴ سیم :

فرض کنید به ساختمانی مراجعه کرده اید و مدیر این ساختمان یک تایمر راه پله ۳ سیم خریده است و به شما می گوید که تایمر قبلی – که ۴ سیم بوده است- خراب شده و این تایمر را با تایمر قبلی جایگزین کن.

در اینصورت کافیست سیم لامپ ها و سیم شستی ها را از تایمر ۴ سیم قبلی خارج کنید و به همدیگر بتابانید تا تبدیل به یک سیم شود، آنگاه این سیم را به ترمینال “مشترک لامپ و شستی” در تایمر ۳ سیم وصل کنید. سیم فاز ورودی به تایمر و سیم نول ورودی به تایمر هم به ترمینال های متناظر خود وصل می شوند. به همین راحتی…

جایگزین کردن تایمر راه پله ۴ سیم با تایمر راه پله ۳ سیم :

حالا مسئله را برعکس می کنیم. فرض کنید به ساختمانی مراجعه کرده اید و مدیر این ساختمان یک تایمر راه پله ۴ سیم خریده است و به شما می گوید که تایمر قبلی – که ۳ سیم بوده است- خراب شده و این تایمر را با تایمر قبلی جایگزین کن.

در اینجا پاسخ با توجه به تنوع تایمرهای ۴ سیم کمی متفاوت است.

۱- در بعضی از تایمرهای ۴ سیم که در بازار موجودند شما می توانید ترمینال “لامپ ها” و ترمینال “شستی ها” را با یک سیم کوچک، اتصال کوتاه کنید و سیم “مشترک لامپ و شستی” را از تایمر قبلی خارج کنید و یه یکی از ترمینال های “شستی ها” یا ” لامپ ها” -فرقی نمی کند- وصل کنید. تایمر های چهار سیم با برند STRONG به این صورت عمل می کنند.

۲- در بعضی برندهای دیگر مثل “فانوس سیستم”، باید سیم “مشترک لامپ و شستی” را از تایمر ۳ سیم قبلی خارج کنید و به ترمینال ” لامپ ها” در تایمر ۴ سیم فانوس سیستم وصل کنید. و ترمینال ” شستی ها” را اصلا در نظر نگیرید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا