برق ساختمان

سیم نول چیست ؟

سیم نول یکی از سیم های مهم در سیستم برق رسانی برق شهر است که هیچ خطری برای مردم نداشته و می توان بدون برق گرفتگی آن را لمس نمود . به راستی این سیم چه کاربردی دارد و چرا از آن در سیستم برق رسانی برق شهر استفاده می شود ؟ از کجا می آید و آیا سیم نول همان زمین است ؟ در ادامه با بستیوال همراه باشید .

سیم نول

قبل از اینکه بخواهیم سیم نول را معرفی کنیم قصد داریم تا یک تعریف از اختلاف پتانسیل ارائه دهیم . این را می دانیم که جریان الکتریکی همان حرکت الکترون ها در یک جهت و در یک هادی (جسم رسانا) بوده و زمانی الکترون ها به حرکت در می آیند که اختلاف پتانسیلی وجود داشته باشد . در اصل می توان جریان الکتریکی و اختلاف پتانسیل را مانند یک آبشار آبی دانست که الکترون ها همان قطرات آب و آب آبشار همان جریان الکتریکی است . علت به وجود آمدن آبشار اختلاف ارتفاع است و آبی که در قسمت بالایی آبشار وجود دارد داری انرژی پتانسیل است که پس از رسیدن به لبه آبشار به پایین ریخته می شود . در یک هادی نیز اختلاف پتانسیل عامل حرکت الکترون ها و در نتیجه جریان الکتریکی می شود . برای ایجاد اختلاف پتانسیل به یک منبع تولید انرژی الکتریکی نیاز است که یکی از ساده ترین این منابع باتری است . باتری دارای دو سر است که بین این دو سر اختلاف پتانسیل وجود دارد و در صورتی که دو سر باتری را به دو سر لامپ وصل کنیم ، الکترون های درون سیم تحت اختلاف پتانسیل باتری قرار می گیرند و سپس به حرکت می افتند . در نتیجه لامپ روشن می شود .

سیستم الکتریکی برق شهر نیز داری یک اختلاف پتانسیل است و این اختلاف پتانسیل است که موجب برقراری جریان الکتریکی در درون سیم ها می شود . انرژی الکتریکی در نیروگاه های برق شهر تولید می شود و سه پس توسط ۳ سیم به مناطق مسکونی انتقال می یابد . هر کدام از این سه سیم فاز نام دارد و اختلاف پتانسیل بین هر کدام از این سیم ها بسیار بالا می باشد برای مثال اختلاف پتانسیل بین هر سیم در سیستم برق رسانی خارج از شهر برابر ۲۰۰۰ ولت می باشد . سپس این سیم ها به درون پست های برق محلی می آیند و در آنجا توسط مبدلی به نام ترانسفورماتور به ۴ سیم تبدیل می شود . این چهار سیم شامل ۳ فاز و یک سیم سومی به نام نول است که هر کدام از فاز ها نسبت به هم دارای اختلاف پتانسیل ۳۸۰ ولت و هر فاز نسبت به سیم نول دارای اختلاف پتانسیل ۲۲۰ ولت است .

برای حفاظت از سیستم برق رسانی و افزایش ایمنی پست های برق ، سیم نول را به زمین متصل می کنند که موجب یکسان شدن پتانسل زمین و سیم نول می شود . حال این سیم توسط خطوط برق رسانی به منازل مسکونی می آید و کاربران توسط یک سیم فاز و یک سیم نول سیستم های الکتریکی خود را تغذیه می نمایند . علت این که همچنان در سیستم برق رسانی ، سه سیم فاز وجود دارد ، برق رسانی به سیستم های سه فاز مانند موتور آسانسور ها است .

در صورتی که یک فرد ، قسمتی از بدنش با سیم فاز برخورد کند ، بین نقطه ای که سیم با آن برخورد کرده و زمین اختلاف پتانسیل تقریبی ۲۲۰ ایجاد می شود و علت آن یکسان شدن اختلاف پتانسیل سیم نول و زمین در پست برق می باشد و در این حالت فرد دچار برق گرفتگی می شود . اما در صورتی که به جای سیم فاز ، سیم نول با بدن برخورد نماید ، اختلاف پتانسیل صفر ولت بین بدن و زمین برقرار می شود و در نتیجه جریانی از بدن عبور نکرده و فرد دچار برق گرفتگی نمی شود .

نتیجه گیری :

به دلیل اتصال سیم نول به زمین و هم پتانسیل شدن آن با زمین ، اختلاف پتانسیل سیم فاز با زمین حدود ۲۲۰ ولت می شود و در صورتی که دست یک فرد به سیم فاز برخورد کند جریان الکتریکی از مسیر سیم فاز ، بدن فرد و زمین عبور می کند و باعث برق گرفتگی می شود . سیم نول را تقریبا زمین می نامند  و علت آن این است که مصالح  به کار رفته در ساخت ساختمان باعث شده است تا سیم نول دقیقا هم پتانسیل عمق زمین نشود و برای هم پتانسیل شدن کافی است چاهی را در زمین و به عمق چند متر حفر نمود که در این نقطه تقریبا اختلاف پتانسیل نول و زمین یکی می شود .

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا