انرژی های تجدیدپذیر

با نصب نیروگاه خورشیدی از اداره برق ماهیانه حقوق بگیرید

 

انرژی خورشید، منبعی پاک، تمام نشدنی، بی سر و صدا و بدون خطر و البته فاقد آلودگی است که با کمی آینده نگری، کسی نمی‌تواند بی خیال آن شود، به ویژه که بداند هر قدر برقی که تولید می‌کند ۱۰ برابر نرخی که به برق مصرفی اش می‌پردازد، درآمد به دست می‌آورد.

 

 انرژی خورشیدی

 

اما چرا باید در سطح کلان تر به این نوع از تولید برق دل خوش کرد؟
ظرفیت نصب شده تولید برق کشور ۷۶ هزار مگاوات است که ۹۵ درصد آن با سوخت‌های فسیلی و در نیروگاه‌های حرارتی تولید می‌شود.
تولید برق به شیوه سنتی هم منابع گران فسیلی و حتی آبی را تلف می‌کند و هم در مسیر انتقال و توزیع تلفاتی بیش از ۲۰ درصدی دارد، به این زیان نجومی باید آلودگی‌های زیست محیطی را هم اضافه کرد.

همه این واقعیت‌ها کشورهای پیشرفته را به استفاده از انرژیهای نو و تجدیدپذیر ترغیب کرده است.
در ایران هم از ابتدای سال ۹۳ تصمیم جدی برای استفاده از این منبع انرژی گرفته و اعلام شد چرا که میانگین سالانه ۳۰۰ روز آفتابی ظرفیت بالایی برای تولید برق خورشیدی ایجاد می‌کند.
تولید برقی که نه به آب احتیاج دارد و سوخت فسیلی و نه آلایندگی دارد و هزینه‌های بالای نصب، قطعا برای کشور خشک و نیمه خشک ایران از اهمیت زیادی برخوردار است.
ضمن آن که نیروگاه‌های خورشیدی به صورت شبکه‌های کوچک و ناحیه‌ای امکان استقرار دارند و به علت نزدیکی به محل مصرف هزینه و تلفات شبکه‌های انتقال و توزیع سنتی را ندارند.

با این حال قیمت بالای نصب صفحات خورشیدی و آشنا نبودن با نحوه نگهداری آن همینطور قیمت ارزان برق سراسری از موانع روشن شدن برق خورشیدی است، دولت، اما برای فائق آمدن بر این موانع تسهیلات ویژه‌ای برای نصب نیروگاه‌های خورشیدی در خانه‌ها در نظر گرفت، سه سال پیش که نخستین بار از تولید برق خورشیدی بر بام منازل صحبت به میان آمد از پرداخت هزینه نیمی از هزینه تجهیزات اینگونه نیروگاههای کوجک و نصب آن خبر داد و امروز که از آن تسهیلات خبری نیست از خرید ۲۰ ساله برق تولیدی آن هم به ۱۰ برابر برق فروشی به مشترکان برق خبر می‌دهد.

آقای طاهری یکی از ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار مشترک برق کلانشهر تهران از کسانی است که به این طرح روی آورده، او روی پشت بام منزلش نیروگاهی ۵ کیلوواتی احداث کرده است که می‌گوید با برقی که تولید و به وزارت نیرو می‌فروشد ماهانه ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان درآمد به دست می‌آورد.

شهاب البرزی مجری طرح انرژی‌های تجدیدپذیر و تولید پراکنده تهران بزرگ با اشاره به اینکه هزینه برق مصرفی از شبکه سراسری هر کیلووات ۷۰ تا ۸۰ تومان محاسبه می‌شود، می‌گوید: با تولید زیر ۲۰ کیلووات و از طریق نیروگاههای خورشیدی هر کیلووات را وزارت نیرو ۸۰۰ تومان خریداری می‌کند.

وی هزینه احداث هر کیلووات نیروگاه خورشیدی را میانگین ۱۰ میلیون تومان ارزیابی می‌کند و می‌گوید: در مدت ۵ سال همه سرمایه گذاری سرمایه گذار باز میگردد و از آن پس حداقل ۱۵ سال قطعی درآمد کسب می‌کند.

طرحی که ابتدا بناهای عمومی و دستگاههای دولتی را در برگرفت، تن‌ها در تهران به گفته حسین صبوری مدیرعامل جدید شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ تمام ساختمانهای اداری این شرکت همینطور ۱۵ نهاد حاکمیتی و ۲۵ مدرسه و مسجد در سطح پایتخت به انرژی خورشیدی مجهز شده است.

این نیروگاههای کوچک به تدریج بر بام خانه‌های کشور هم نصب شدند تا آن جا که صبوری معتقد است حدود ۱۰ درصد ظرفیت نامی انرژی خورشیدی کشور در تهران تولید می‌شود با توان ۱۷۰۰ کیلووات که حدود ۶۰۰ کیلووات آن از بخش خانگی و شهرداریهاست.

وزارت نیرو علاوه بر خرید برق، از بدو ارائه تقاضای متقاضی در پایگاههای اینترنتی شرکت ساتبا یا شرکتهای توزیع استانی؛ در انتخاب تجهیزات، مشخصات تجهیزات و انتخاب پیمانکار رایگان مشاوره می‌دهد.

 

 انرژی های تجدیدپذی

 

محمد صادق زاده معاون وزیر نیرو و مدیرعامل سازمان انرژیهای تجدیدپذیر وبهره وری انرژی برق می‌گوید: کشوری اروپایی مانند آلمان هم اکنون با یک سوم نور خورشید ما، یک سوم ظرفیت صنعت برقش به توان ۴۰ هزار مگاوات را از نیروگاههای خورشیدی تامین می‌کند.

مردم می‌توانند با نصب نیروگاه خورشیدی هم یک منبع درآمد مطمئن و خوب برای ۲۰ سال آینده تدارک ببینند و درآمدی پایدار داشته باشند و هم از آلودگی هوا بکاهند و موجب توسعه ملی شوند.

وی با بیان اینکه استعداد تولید برق از خورشید در ایران بسیار بیشتر از پتانسیل تولید برق از نفت و گاز است میگوید: آنقدر روزهای آفتابی و مساحت قابل نصب نیروگاههای خورشیدی داریم که نه تن‌ها میتوانیم برق مورد نیاز را تولید کنیم که امکان صادرات آن را به خارج کشور نیز داریم.

معاون وزیر نیرو خاطرنشان کرد: تکلیف مجلس به وزارت نیرو تولید ۵ درصد برق مصرفی از سلول‌های خورشیدی تا سال ۱۴۰۰ است که با مشارکت و استقبال مردم به نظر می‌رسد به رقمی بیش از این‌ها دست خواهیم یافت.

شهاب البرزی مجری طرح انرژی‌های تجدیدپذیر و تولید پراکنده تهران بزرگ مهمترین مزیت ایران را قرار گرفتن بر کمربند تابش خوب خورشید و روی آوردن به این منبع انرژی می‌داند و معتقد است در تهران خورشید ۴۲۰۰ وات بر مترمربع گرما می‌دهد که این گرما هم میتواند علاوه بر گرم کردن سقف خانه‌ها و صدمه به پشت بام؛ راندمان انرژی حرارتی و برودتی را در منازل کاهش دهد که با نصب همین سلولهای خورشیدی بر بام خانه‌ها می‌توان این مسائل را به حداقل رساند.

 پنل خورشیدی

ولی آیا واقعا راه اندازی نیروگاه خورشیدی کوچک اقتصادی است ؟

نصب سلول های خورشیدی برای منازل در کوتاه مدت اقتصادی نیست اما اگر به شبکه برق متصل باشد می توان گفت که یک سرمایه گذاری خوب محسوب می شود . امروزه با رشد جمعیت و افزایش نیاز به الکتریسیته و همچنین افزایش قیمت سوخت قیمت تمام شده برق نیز افزایش یافته است . ایران نیز از این مطلب مستثنی نیست ولی دولت با یارانه ای که بر روی برق می دهد هنوز قیمت این انرژی را گران نکرده است ولی در سال های اینده با توجه به اینکه شبکه برق ایران به سوی خصوصی شدن پیش می رود انتظار می رود که این انرژی نیز گران شود .پس دولت نیز برای رفع مشکل کمبود انرژی الکتریکی با تشویق مردم سعی در گسترش استفاده از انرژی خورشیدی را دارد . از جمله طرح های دولت برای تشویق مردم دادن وام ۴/۵ میلیون تومانی به تولید کنندگان برق خورشیدی خانگی است و همچنین خرید تضمینی برق خورشیدی به قیمت ۹۵۵ تومان می باشد .اما سرمایه گذاری اولیه برای تولید انرژی خورشیدی نسبتاً زیاد است ولی با توجه به اینکه عمر پنل خورشیدی و در کل عمر سیستم خورشیدی طولانی است ( پنل خورشیدی در حدود ۲۵ سال و عدم استفاده از باتری ) در دراز مدت یک سرمایه گذاری خوب محسوب می شود. با توجه به مطالب گفته شده امروزه شاهد ان هستیم که بخش خصوصی سرمایه گذاری های کلانی برای تولید برق از انرژی خورشید کرده است .در ادامه بحث در مورد هزینه نصب یک نیروگاه خورشیدی کوچک یا نیروگاه خورشیدی خانگی می پردازیم .

هزینه نصب یک نیروگاه خورشیدی خانگی کوچک :

برای نصب یک نیروگاه خانگی کوچک که روزانه در حدود ۹ کیلو وات برق تولید کند در حدود ۱۲ میلیون تومان است اگر ۴/۵ میلیون تومان وام را از ان کم کنیم در حدود ۷/۵ میلیون تومان باید سرمایه گذار هزینه کند .

درامد این نیروگاه برابر است با :
هزار تومان ۸/۵۹۵ = ۹ * ۹۵۵ درامد روزانه
هزار تومان ۲۵۷/۸۵۰ = ۸/۵۹۵ * ۳۰ درامد ماهانه
تومان ۳٫۰۹۴٫۲۰۰ = ۲۵۷/۸۵۰ * ۱۲ درامد سالانه
با این درامد ظرف مدت حدود یکسال و نیم وام پرداخت می شود و می ماند اصل سرمایه که گذاشته بودیم . اصل سرمایه نیز با احتساب تورم سالانه ۱۰% که به قیمت فروش اضافه می شود حدود ۲ سال طول می کشد که بر گردد .پس در کل برای بازگشت کل سرمایه در حدود ۳٫۵ سال زمان نیاز است .

اگر این پول را در بانک سرمایه گذاری کنیم و با نرخ سود فعلی پس از چهار سال پول ما دو برابر می شود یعنی ۷ میلیون تومان سرمایه ما می شود ۱۴ میلیون تومان .

اگر این پول را برای راه اندازی نیروگاه خورشیدی سرمایه گذاری کنیم در حدود ۳/۵ سال طول می کشد تا سرمایه ما باز گردد و با احتساب نرخ تورم ۱/۵ سال طول می کشد که سودی که بانک به ما می دهد بر گردد . یعنی پس از ۵ سال سرمایه ما ۱۴ میلیون تومان می شود .
حال اگر این ۱۴ میلیون تومان را در بانک قرار دهیم ماهانه با سود ۱۹% در حدود ۲۲۰ هزار تومان به ما سود می دهد ولی نیروگاه خورشیدی در حدود ۴۵۰ هزار تومان ماهانه به ما سود می دهد .

مهمترین مزیت های نصب نیروگاه خورشیدی بر روی بام خانه ها یا کارگاه ها :

۱-با توجه به اینکه این نیروگاه ها بر روی پشت بام نصب می شوند و به نوعی پشت بام ها در خانه ها بلا استفاده هستند نیازی به تامین مکان برای نصب نیست و در هزینه ها صرفه جویی می شود .
۲- عدم داشتن سر و صدا و الودگی های محیطی
۳- قابلیت راه اندازی با هر سرمایه ای ( از سرمایه های در حد چند میلیون تومان تا چند صد میلیون تومان )
۴- قابلیت نصب در همه ی مکان ها
حالا سهولت آسایشمان را از سفره پربرکت آفتاب هدیه بگیریم، این روز‌ها بیشتر از همیشه
قدر خورشید، این همسایه پرنعمت خداوندی را میدانیم.

منبع : avansolar.ir

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا