وجود ۱۳ هزار انشعاب غیرمجاز برق در کردستان/بیشتر مطالبات از ادارات دولتی است
وی افزود: با توجه به وجود نیروگاه سیکل ترکیبی سنندج با ظرفیت حدود ۱۰۰۰ مگاوات، تولید برق استان حدود ۲ برابر مصرف برق در زمان پیک مصرف است بنابراین مازاد تولید از طریق خطوط انتقال به شبکه برق کشور تزریق میشود.
لهونیان گفت: میزان مصرف برق استان کردستان در زمان پیک مصرف ۴۵۴ مگاوات است.
وی ادامه داد: البته بطور متوسط هر سال حدود ۵ درصد رشد مصرف پیشبینی میکنیم، ولی ممکن است در برخی سالها تعدادی مشترک خاص و جدید وارد مدار مصرف شوند و همین باعث رشد بیشتر پیش بینیهای موجود میشود.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کردستان تصریح کرد: امسال با ورود برخی مشترکین خاص از جمله طلای زرکوب، لاستیک بارز و تعدادی مشترک در بخش کشاورزی حدود ۲۰ مگاوات به مصرف ما اضافه شده است.
وی گفت: شاخصهای مصرف در استان مناسب است فقط در یکی دو بخش از جمله بخش کشاورزی الگوها با هم همخوانی ندارند که دلیل آن هم این است که در بخش کشاورزی به دلیل مصرف بیرویه و سنتی آب، سطح آب در برخی از مناطق پایین آمده است و کشاورزان مجبور شدهاند مشخصات پمپهای خود را افزایش دهند و همین باعث افزایش مصرف در این بخش شده است.
وی ادامه داد: ضریب نفوذ برق هم در بخش شهری و هم در تمام روستاهای بالای ۱۰ خانوار در استان کردستان ۱۰۰ درصد است البته تعداد زیادی از روستاهای کمتر از ۱۰ خانوار و حتی در مواردی روستای یک خانوار هم از نعمت گاز برخوردار هستند.
لهونیان تاکید کرد: از ۶۳۵ هزار مشترک در کل استان کردستان، حدود ۹۵ درصد را مشترکین خانگی و تجاری، کمتر از ۴ درصد را مشترکین بخش صنعتی و حدود یک درصد را مشترکین بخش کشاورزی تشکیل میدهد.
وی تصریح کرد: این آمارها نشان میدهد استان کردستان یک استان صنعتی نیست و تعداد کمی واحد صنعتی در آن وجود دارد و تقریبا میتوان گفت: جزو معدود استانهای کشور هستیم که چنین وضعیتی داریم.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کردستان یادآور شد: آمار مشترکین شرکت توزیع نیروی برق و تفکیک آنها در بخشهای خانگی، تجاری و صنعت نشاندهنده درآمد نامساعد شرکت از میزان فروش انرژی است.
بزرگترین مشترکان بدهکار شرکت برق، ادارات دولتی هستند
وی یکی از مشکلات شرکت را مربوط به بخش وصول مطالبات عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه اکثر مشترکین برق ما در کردستان در بخش خانگی و تجاری هستند تعداد مشترکینی که بدهی خود را پرداخت نمیکنند خیلی محدود هستند و بعد از یک دو ماه حتما پرداخت میکنند بنابراین در این بخش نگرانی وجود ندارد.
لهونیان افزود: بیشتر مطالبات ما مربوط به ادارات دولتی است که کمبود بودجه را دلیل این عدم پرداخت عنوان میکنند درحالی که در بودجه سالانه هر سازمانی مبلغی برای پرداخت هزینههای آب و برق و … در نظر گرفته شده است و فقط سوءمدیریتها باعث ایجاد این مطالبات میشود.
وی ادامه داد: در حال حاضر شرکت آب و فاضلاب شهری بزرگترین بدهکار اداره برق استان کردستان است و دومین بدهکار ما ادارات زیر نظر سازمان برنامه و بودجه استان هستند که رقم این بدهکاریها قابل توجه است.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کردستان تصریح کرد: البته در بخش صنعتی هم تعدادی بدهکار داریم که اگر طبق دستورالعملها با آنها برخورد کنیم مجبور به عدم ارائه خدمات به آنها میشویم، اما به دلیل حساسیتهایی که این واحدهای صنعتی در زمینه اشتغال دارند فرصتهای چندماه برای پرداخت مطالبات به آنها داده میشود.
وی گفت: با توجه به اینکه امروز برق نقش حیاتی در زندگی مردم دارد و کل زندگی مردم برقی شده است پس اگر مشترکین ما هزینه مصرف برق خود را پرداخت نکنند در ارائه خدمات به آنها دچار مشکل میشویم.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کردستان گفت: متاسفانه وجود تعداد کم مشترکین صنعتی از یک سو و شرایط جغرافیایی و توپوگرافی استان باعث کاهش درآمد و افزایش هزینههای اجرایی و نظارت بر طرحها و پروژههای استان شده است بنابراین اگر هزینه برق مصرفی را از مشترکین به موقع دریافت نکنیم با مشکلات زیادی روبرو میشویم.
وجود ۱۳ هزار انشعاب غیرمجاز در کردستان
لهونیان به انشعابات غیرمجاز برق در استان کردستان اشاره کرد و گفت: سالهای سال است که عدهای بصورت رایگان از انرژی برق استفاده میکنند سال گذشته حدود ۱۳ هزار انشعاب غیرمجاز در استان کردستان شناسایی شد که متاسفانه رقم بزرگی است.
وی یکی از مشکلات استفاده از انشعابات غیرمجاز را مصرف غیرمتعارف آنان دانست و گفت: با توجه به اینکه برق مصرفی این انشعابات محاسبه و پولی بابت آن پرداخت نمیشود مصرف آنان ۲ تا ۳ برابر مصرف متعارف و معمولی هر خانوار است که از این بابت هم به لحاظ مادی و هم به لحاظ بروز اتصالیها و اشکالات فنی خسارت زیادی به شرکت وارد میشود.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کردستان افزود: روند ساخت و سازهای غیرمجاز در حاشیه شهرها و نواحی منفصل شهری در اطراف شهرهای استان و منع قانونی برای واگذاری انشعاب به این منازل، منجر به افزایش استفاده از برق غیرمجاز شده است که این موضوع هم به شرکت توزیع خسارتهای مالی وارد کرده و هم موجب افزایش اتصالی، ضعف ولتاژ و قطعی برق در برخی مناطق شهر شده است.
وی ادامه داد: البته با ابلاغ قانون واگذاری انشعاب غیردائم توانستهایم تا امروز ۷ هزار انشعاب غیرمجاز را به انشعاب غیردائم تبدیل کنیم و امیدواریم تا پایان سال کلیه انشعابات غیرمجاز تعیینتکلیف شود.
لهونیان گفت: انشعابات غیرمجاز یک معضل و چالش اساسی برای شرکت توزیع برق استان است که حل آن نیازمند تعامل و همفکری بیشتر دستگاههای ذیربط و مردم فهیم استان است.
وی با اشاره به مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی این پدیده گفت: امیدواریم با بررسیهای عمیق و همه جانبه و اتخاذ راهکارهای اساسی از سوی دستگاههای ذیربط این مساله در آینده به نحو مطلوبی چارهاندیشی شود.
راهاندازی نیروگاههای خورشیدی در برخی ادارات برای تامین برق
لهونیان یادآور شد: با توجه به اینکه استان کردستان از لحاظ اقلیمی و جغرافیایی شرایط مناسبی جهت احداث نیروگاههای خورشیدی دارد از چند سال گذشته شاهد استقبال استفاده از انرژیهای پاک در استان هستیم.
وی افزود: شرکت توزیع نیروی برق استان کردستان به نمایندگی از سازمان بهرهوری وانرژیهای تجدید پذیر پس از تأیید فنی سامانه خورشیدی منصوبه اقدام به عقد قرارداد خرید تضمینی برق با مالک نیروگاه مینماید.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کردستان گفت: نصب و راه اندازی نیروگاه خورشیدی در ساختمانهای محل سکونت مشترکین خانگی علاوه براینکه منبع درآمدی برای خانوادهها خواهد شد کمکی هم به شبکه برق استان خواهد کرد.
وی گفت: طبق الزام قانون چنانچه هر دستگاه دولتی که ۲۰ درصد مصرف برق خود را از طریق سیستمهای تجدیدپذیر تأمین نکند هزینه برق ان به قمیت تعرفه آزاد تجدیدپذیر محاسبه میشود.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کردستان بیان کرد: در حال حاضر نیروگاههای خورشیدی در دانشگاه کردستان، اداره کل فنی و حرفهای، شرکت گاز، اداره برق استان و تعدادی از بانکهای استان راه اندازی و نصب شده است.
حرکت به سمت شیوههای جدید احداث شبکه برای جلوگیری از سرقت کابل
وی به معضل سرقت کابل و تجهیزات شبکه برق اشاره کرد و گفت: متاسفانه برخی افراد سودجو اقدام به سرقت کابلهای مسی برق میکنند و سبب خسارات مالی به شبکه توزیع برق استان میشوند که برای مقابله با این معضل مجبور شدیم به سمت شیوههای جدید احداث شبکه برق با استفاده از کابلهای آلومینیومی و یا شبکههای خودنگهدار حرکت کنیم.
لهونیان گفت: هدف ما ارائه خدماتی مطلوب و رفع مشکلات احتمالی شهروندان است که با تلاش شبانه روزی پرسنل تلاشگر شرکت توزیع به این مهم خواهیم رسید.