نیروگاه هریس تا پیک ۹۸ به مدار میآید
ایمان عبدی مدیر پروژه نیروگاه سیکل ترکیبی هریس در بازدید خبرنگاران از این پروژه گفت: طرح از ابتدای مهر ۹۶ با سرمایه ۲۴۰ میلیون یورو بعلاوه ۱۳۴ میلیارد تومان آغاز به کار کرده است که به طور کلی میتوان گفت: ۲۴۰ میلیون یورو هزینه ساخت این پروژه است. در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد اعتبار از صندوق توسعه ملی تامین شده است.
او با بیان اینکه این نیروگاه جز سه نیروگاه راندمان بالا است، افزود: راندمان این نیروگاه ۹۸ درصد است و آب کمی مصرف میکند و از نیروگاههای های تک دنیاست.
عبدی درباره عملیاتی شدن فاز اول نیروگاه گفت: طبق برنامه قرار است فاز اول قبل از پیک مصرف برق ۹۸ عملیاتی و ۲۸۰ مگاوات وارد شبکه خواهد شد. هرچند در حال حاضر به دلیل تحریمها با مشکلاتی مواجه شدیم و برخی پیمانکاران خارجی قرارداد خود را کنسل کردند و با پیمانکاران جدیدی در داخل و خارج از کشور قرارداد منعقد شده است که برخی از شرکتهای خارجی تضمین کرده اند قطعات یدکی را همچنان تامین کنند. البته شرکتهای مانند «ای بی بی» سوییس نه تنها قطع همکاری کرده است، بلکه به ایمیلهای ما هم پاسخ نمیدهد.
او با اعلام اینکه بین ۶۵ تا ۷۰ درصد تجهیزات این نیروگاه در داخل تامین شده است، تصریح کرد: بخشی از همکاری پیمانکاران و تعمیرات با شرکتهای ایتالیایی است.
مدیر طرح پروژه نیروگاه هریس با بیان اینکه مجوز فاز دوم پروژه سال آینده اخذ خواهد شد، اظهار کرد: گمرک از مهمترین موانع اجرای پروژه بوده، از طرف دیگر تامین کنندههای داخلی تجهیزات به دلیل مشکلات مشابه نتوانستند طبق توافق قطعات را تامین کنند و در بخش خارجی که مشکلات خیلی بیشتر بود. این مسئله باعث تعویق اجرای پروژه برای مدت ۶ ماه شد.
عبدی با تاکید بر اینکه بیش از ۴۸۰ نفر امروز در پروژه مشغول به کار هستند، گفت: تعداد اشتغالزایی این پروژه در آینده به ۸۰۰ نفر خواهد رسید.
او با بیان اینکه مصرف آب در این پروژه کاهش یافته است، اظهار کرد: این نیروگاه ۴ لیتر بر ثانیه است که در نیروگاههای قدیمی ۱۶ لیتر بر ثانیه است که از نظر مصرف قابل مقایسه نیست.
مدیر طرح پروژه نیروگاه هریس با اشاره به اینکه برنامه دولت تعدیل نرخ تسهیلات ارزی است، گفت: در زمانی که ما تسهیلات ارزی دریافت کردیم نرخ ارز بسیار پایین بود و امروز بسیار بالاست که دولت قرار است تمهیداتی برای رفع مشکلات بازگشت سرمایه در نظر بگیرند.
عبدی ادامه داد: سازمانی مانند گمرک وقتی تجهیزات را دوماه در انبار نگه میدارد به فعالیت ما آسیب میزند.
یکی از دلایل اهمیت اجرای پروژههای برق در منطقه شمال و غرب کشور اتصال شبکه برق به کشورهای مجار همچون عراق، ارمنستان و آذربایجان است که ایران نه تنها صادرات برق دارد با برخی از این کشورها تبادل انرژی دارد و در آینده نیز اتصال به شبکه برق روسیه از طریق کشورهای حوزه جی آی اس را در دستور کار دارد.