علمیالکترونیک

ساخت سطح سنج مایعات + مدار حساس به دما با ترمیستور

ساخت سطح سنج

مدار سطح سنج مایعات و مدار حساس به دما با ترمیستور
ساخت سطح سنج
ساخت سطح سنج

 

در شکل بالا، با مدار ساده و کاربردی سطح سنج مایعات آشنا می شویم. این مدار با تعداد قطعات کم، به صورت ارزان قابل پیاده سازی است که در ادامه با عملکرد آن آشنا می شویم. 

عملکرد مدار :

ایده اصلی در طراحی مدار سطح سنج مایعات بر مبنای مدار ساده باباس (Bias) ترانزیستوری (Transistor) استوار است. همان گونه که در شکل مشاهده می شود، یک سر مقاومت های R1 تا R3 به بیس (Base) ترانزیستور متصل شده اند.

الکترودهای فلزی

سر دیگر این مقاومت ها توسط الکترودهای فلزی (M2 تا M4) که بهتر است از جنس آلومینیوم باشد، درون ظرف مایع (معمولا آب) قرار گرفته است. از طرف دیگر سر مثبت منبع تغذیه نیز توسط الکترود فلزی M1 درون ظرف مایع قرار دارد.

لامپ LED

هرگاه آب به سطحی برسد که الکترود متناظر با هر ترانزیستور را فرا گیرد، اتصال منبع تغذیه با مقاومت متصل به بیس آن ترانزیستور برقرار شده و لامپ LED متناظر با آن ترانزیستور روشن می شود.

 

آموزش تعمیر اینورتر و درایو بصورت کاملا تصویری PDF

 

رله (Relay)

البته می توان به جای لامپ های LED از رله (Relay) نیز استفاده کرد تا وسیله دیگری را به کار انداخت. توجه شود که ترانزیستورها به صورت توپولوژی امیتر مشترک (Common Emitter) برای تقویت جریان مستقیم (DC) به کار رفته اند. البته می توان به دید کلید یا سوئیچ نیز به ترانزیستورها نگاه کرد.

مقاومت ها

مقاومت های R4 تا R6 نقش محدودکننده جریان (Current Limiter) را برای لامپ های LED بازی می کنند. به جای ترانزیستور نوع منفی (NPN) می توان از مدل های C945، ۲N2222، TIP122، BC107 و … نیز استفاده کرد.

می توان از تعداد ترانزیستورهای بیشتری برای تعیین سطح مایع استفاده کرد. در این صورت طبقات بعدی باید به طور موازی با طبقات قبلی در مدار قرار گیرند. توجه کنید که مقدار منبع تغذیه به مقاومت های متصل به کلکتور (Collector) ترانزیستور و نوع لامپ LED به کار رفته وابسته است.

Data Sheet

در این صورت بهتر است از برگه اطلاعاتی (Data Sheet) آن قطعه، استفاده گردد. می توان برای طبقه آخر یعنی لامپ LED قرمز که پایین ترین سطح مایع را نشان می دهد از یک بازر یا بوق (Buzzer) بهره برد تا تخلیه کامل پیمانه را با صدا هشدار (Alarm) دهد.

کاربردهای ساخت سطح سنج :

مدار سطح سنج مایعات، مدار نشان دهنده سطح آب چاه، مدار نشان دهنده سطح آب سیفون، مدار هشدار کاهش آب چاه و …

 

تجهیزات پست فوق توزیع برق PDF

 

https://fapool.ir/file/79130/?ref=sbargh.ir

 

مدار حساس به دما با ترمیستور

 

 

ترمیستور

 

در شکل فوق، مدار ساده ای معرفی می شود که با تنظیم دمای دلخواه توسط پتانسومتر، رله را فعال می کند. در حقیقت کاربر، با تنظیم پتانسیومتر، مقدار تغییر مقاومت توسط ترمیستور را سنجیده و برای محدوده دمایی خاص، رله فعال می شود.

عملکرد مدار:

می دانیم ترمیستور، مقاومتی است که با تغییر دما، مقدار مقاومت آن تغییر می کند به گونه ای که با تغییر دما، مقدار مقاومت آن افزایش می یابد. در مدار فوق، دو ترانزیستور BC547B از نوع منفی (NPN) بوده که به صورت زوج دارلینگتون (Darlington) در مدار قرار گرفته اند.

مقاومت ترمیستور

مقاومت ترمیستور به همراه پتانسیومتر، مدار بایاس (Bias) را تشکیل می دهند. مقدار ولتاژ بیس (Base) ترانزیستور Q1 از تقسیم ولتاژ ناشی از مقاومت های ترمیستور (Thermistor) و مقاومت پتانسیومتر بدست می آید.

به همین دلیل می توان با تنظیم پتانسیومتر، کاری کرد که هر گاه مقاومت ترمیستور در اثر تغییر دما از حدی بیشتر یا کمتر شود، ترانزیستورها روشن و یا خاموش شوند.

 

تست تریستور + شناخت و بررسی عملکرد تریستور

 

زوج دارلینگتون

زوج دارلینگتون در مدار بالا به صورت طبقه تقویت کننده امیتر مشترک (Common Emitter) برای تقویت بهره جریان مستقیم (DC) به کار رفته است. در حقیقت این زوج ترانزیستور نقش مدار درایور یا راه انداز (Driver) را برای رله (Relay) ایفا می کنند.

دیود D

دیود D برای حذف جریان برگشتی از بوبین رله (Back EMF) به صورت موازی و معکوس با بوبین رله قرار گرفته است تا از آسیب به رله و ترانزیستورها پیشگیری کند. با توجه به ولتاژ ۹ ولت منبع تغذیه، از رله ۶ ولتی استفاده شده است.

اگر از رله یا منبع تغذیه دیگر استفاده می شود باید حتما این دو متناسب با یکدیگر باشند.

کاربردها:

مدار حساس به دما با ترمیستور، مدار سنسور دما، سنسور دما، مدار هشدار آتش سوزی، مدار کنترل دمای اتاق و …

https://fapool.ir/file/52113/?ref=sbargh.ir

https://fapool.ir/file/53343/?ref=sbargh.ir

 

تابلو برق آسانسور MAGICON + عیب یابی آسانسور pdf

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا