تولید داروهای جدید با فعال کردن خوشه های ژنی خاموش
به گزارش روز سه شنبه گروه اخبار علمی از پایگاه خبری ساینس دیلی، محققان برای بازکردن خوشه های بزرگ ژنی، نسخه هایی از قطعات دی ان ای ایجاد کرده و به باکتری تزریق کردند تا مولکول های سرکوب کننده ای را که مانع بیان این خوشه های ژنی بودند از بین برند.
محققان این قطعات دی ان ای را با عنوان دام فاکتور نسخه برداری نام گذاری کردند. آنها برای اطمینان از عملکرد این فاکتورها و بیان شدن ژن های مورد نظر، ابتدا این فاکتورها را روی دو خوشه ژنی شناخته شده که محصولات طبیعی تولید می کنند، مورد آزمایش قرار دادند.
سپس این فاکتورها را برای ۸ خوشه ژنی خاموش که پیش از این مورد مطالعه قرار نگرفته بودند، آماده کرده و آن ها را به باکتری ها تزریق کردند. در نتیجه این کار ژن های خاموش فعال شده و محصولات طبیعی تولید کردند که توسط محققان جمع آوری شد.
محققان پیش از این با استفاده از فناوری CRISPR تکنیکی برای فعال کردن خوشه های ژنی کوچک و خاموش ابداع کرده اند. اما فعال کردن خوشه های ژنی بزرگ تا کنون به شکل یک معمای بزرگ باقی مانده بود.
دلیل اهمیت این خوشه های ژنی بزرگ شباهت دنباله های آن ها به بخش هایی از دی ان ای است که حاوی کد آنتی بیوتیک های موجود از جمله تتراسایکلین هستند.
در حال حاضر بسیاری از داروهای ضدسرطان، آنتی بیوتیک ها و سایر داروها با استفاده از ژن های بیان شده باکتری های Streptomyces تولید می شوند و محققان امیدوارند فعال کردن ژن های خاموش در این نوع باکتری ها، گزینه های جدیدی را برای تولید داروهای ضد میکروب موثر در اختیار بگذارد.
گزارش کامل این تحقیقات در نشربه Nature Chemical Biology منتشر شده است.