بزرگترین رویداد خورشیدی کشور آغاز به کار کرد
سومین همایش تخصصی نیروگاههای خورشیدی بزرگ کشور با حضور مدیران فعال سراسر کشور در این حوزه امروز ۱۰ مهرماه ماه در سالن همایشهای نیروگاه طرشت کار خود را آعاز کرد.
این همایش با همکاری و حمایت سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهره وری ایران (ساتبا) برگزار شده و تا عصر فردا ادامه خواهد داشت. این همایش در حالی برگزار میشود که با استقبال بی نظیری از جانب فعالان این حوزه مواجه شده است.
در این همایش با رویکردی تخصصی به الزامات و مجوزهای قانونی احداث نیروگاههای خورشیدی در ایران، تحلیل اقتصادی و بررسی نرخ بازگشت داخلی سرمایه در شرایط فعلی کشور، سهم اجزای مختلف نیروگاه خورشیدی در سرمایه گذاری نهایی پروژه و تامین در شرایط تحریم، تامین مالی، فاینانسها و مدلهای سرمایه گذاری در حوزه نیروگاههای خورشیدی، راهکارهای فنی کاهش هزینههای احداث و اتصال به شبکه نیروگاههای خورشیدی، معرفی الزامات و استانداردهای اتصال به شبکه نیروگاههای خورشیدی، قراردادهای خورشیدی و شرایط حقوقی و قانونی حاکم بر آنها در بخش دولتی و خصوصی، بررسی فنی- اقتصادی احداث نیروگاههای کوچک و متوسط در بخش خصوصی و دولتی و شرایط نصب و اجرای نیروگاههای خورشیدی در سایت پروژه و رعایت استانداردهای لازم پرداخته میشود.
همایش با سخنرانی آقای امیر دودابی نژاد، معاون فنی و استانداردهای سازمان ساتبا شروع شد و ایشان گفتند:در چند سال اخیر با حمایت از سمت مجلس و سیاست گذاران کشور شاهد حضور گسترده بخش خصوصی در توسعه تجدیدپذیرها بودیم و این امر ظرفیت تولید کشور را به مراتب گسترش داده وموجب شده انرژی خورشیدی به عنوان مبحث جدی برای توسعه سرمایه گذاری در بخش خصوصی تبدیل شود.
دودابی نژاد با اشاره به مروری به آخرین رشد انرژیهای تجدیدپذیر بیان کرد:روند رشد استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر چشمگیر بوده از این جهت که ۵۰ درصد انرژی مصرفی دنیا از طریق حرارتی، ۳۰ درصد از مصرف انرژی در بخش حمل و نقل و ۲۰ برق مصرفی میباشد که از این میزان ۰.۲۵ انرژی برق مصرفی دنیا از طریق انرژیهای تجدیدپذیر تامین میشود و در ده سال اخیر روند رشد انرژی خورشیدی ۵.۷ درصد بوده که بیانگر رشدبالای این انرژی نسبت به انواع دیگر انرژی است و نشان از نوید آینده خوب میباشد.
معاون فنی ساتبا کفت: در سال ۲۰۱۷ صرفا ۱۰۰ گیگاوات برق خورشیدی به مدار آمده است که ۲۵ درصد ظرفیت کل انرژی خورشیدی دنیا سال پیش به مدار آمد و میتوان گفت: در ۱۰ سال اخیر میزان رشد انرژی خورشیدی در دنیا، ۵۰ برابر شده است.
دودابی نژاد افزود: در سال ۲۰۱۰ هزینه هموار شده انرژی خورشیدی ۳۵ سنت بوده که که در سال ۲۰۱۷ به ۱۰ سنت کاهش یافته است که در مقایسه با سایر انرژیها با پیشرفت تکنولوژی شاهد کاهش هزینه سرمایه گذاری هستیم و تمامی این مقایسهها ضرورت تجدید نظر به توسعه انرژیهای نو را بیان میکند و امید میرود این روند ادامه داشته باشد نه اینکه سرعتش کاهش یابد.
معاون فنی ساتبا به تغییر اقلیم و تعهدات بین المللی و میزان آب مصرفی برای تولید هر مگاوات که مقداری بین ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ لیتر میباشد، نیاز به منابع انرژی و شتاب جهانی برای تامین انرژی از منابع تجدیدپذیر را به عنوان عوامل محرک انرژی تجدیدپذیر بیان نمود و اظهار داشت: با توجه به شتاب دنیا برای استفاده از منابع تجدیدپذیر، فضای مناسبی را برای روند توسعه تجدیدپذیرها در کشور فراهم نماییم.
دودابی نژاد در آخر به بومی سازی فناوری انرژی خورشیدی اشاره نمود و گفت:کار توسعه دانش فنی تجدیدپذیرها باحمایتهای صورت گرفته باید به گونهای برنامه ریزی شود که حوزه انرژی تجدیدپذیر به یک فناوری بومی با کیفیت مناسب تبدیل شود.
در ادامه آقای اسداله قره خانی سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در مراسم افتتاحیه حضور یافته و بیان کردند: به خاطر حضور در دورههای قبلی مجلس و به سبب دورنمای انرژیهای نو در دنیا بخشی از فعالیتهای خودم را در مجلس به عنوان نماینده مردم به انرژی نو اختصاص دادم و یک سوال در ابتدا برایم مطرح میشد و آن این بود که چرا با توجه به حرکت شتابان دنیا به سمت توسعه انرژی تجدیدپذیر و با توجه به تکلیف تامین ۵۰۰۰ مگاواتی برق مصرفی کشور از طریق تجدیدپذیرها برای دولت و این برنامه توسعه پنجم که دولت نتوانست اجرایی کند با این تفاسیر میتوان گفت،: این موضوع حاکی از عدم استقبال سرمایه گذاران، یا عدم نیاز کشور و یا عدم درک اهمیت این موضوع است.
قره خانی گفت:برای حل این مسئله با تغییر ساختار از سازمان مدیریت انرژیهای نو به سازمان ساتبا برآن شدیم تا با تغییر سیستم و ساختار، یک کار زیر بنایی انجام دهیم
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: هنوز هم مشکلاتی و ابهاماتی در حوزه نیروگاههای خورشیدی وجود دارد برای مثال چرا با افزایش ظرفیت نیروگاه های خورشیدی برق تولیدی آنها با قیمت ارزانتر خریداری میشود و یا چرا تعدیل قیمتها انجام میشود . هدف ما از توسعه تجدیدپذیرها موجب کاهش مصرف منابع انرژی فسیلی میشود و با صادرات حاملهای انرژی موجب افزایش ارز شده و که این امر کاهش مشکلات اقتصادی را در پی خواهد داشت.
قره خانی به استنکاف سازمان مدیریت و برنامه توسط مجلس با هدف حمایت از سرمایه گذاران برای عدم پرداخت عوارض برق برای توسعه انرژی تجدیدپذیر اشاره نمود.
قره خانی با اشاره کمبود برق و قطعی برق در تابستان سال جاری گفت:در شرایط حاضر تا پیک سال آینده ۸ ماه زمان داریم که این مدت زمان برای احداث نیروگاههای حرارتی کافی نیست و مناسبتترین گزینه برای رفع خاموشیها، توسعه انرژیهای تجدیدپذیر است چرا که مدت زمان احداث این نیروگاهها از ۶ ماه کمتر میباشدو باتوجه به پتانسیل بالای کشور در انرژیهای تجدیدپذیر و تلفات کم نیروگاههای خورشیدی نا گزیرم به این سمت حرکت کنیم.
وی ادامه داد:به پیشنهاد وزیر برای توسعه انرژی خورشیدی هدف گذاری ۱۰ هزار مگاواتی و بسترسازی لازم برای صادرات برق تجدیدپذیرها انجام شود که متاسفانه بستر صادرات برق برای برق تولیدی نیروگاههای سیکل ترکیبی فراهم نیست چه برسد به نیروگاههای تجدیدپذیر. از این رو وزارت نیرو در بخش صادرات برق عملکرد ضعیفی دارد.
قره خانی در پایان از حاضرین در همایش خواستار بازتاب مشکلات تجدیدپذیرها شد تا این مشکلات با حمایت مجلس بتواند در بودجه سال آینده دیده شودو سالهای آتی گامهای مهمی در راستای توسعه تجدیدپذیرها برداشته شود.