جت پرینتر
انواع جت پرینترها و مقایسه جت پرینترها با یکدیگر : ( About Jet printer )
جت پرینتر اصطلاحا” به چاپگر غیر تماسی گفته می شود که بدون تماس با سطح کاغذ یا محصول و با پرتاب قطرات جوهر میتواند کلیه اطلاعات ثابت یا متغیری را که به حافظه آن منتقل شده است چاپ نماید و جت پرینترها به دو مدل خانگی و صنعتی تقسیم میشوند که حتما با مدل خانگی آن آشنا میباشید ( برای اطلاعات بیشتر میتوانید به لینک چاپگر جوهر افشان که توسط سپندافزار تکمیل گردیده است مراجعه فرمایید ) و مدل صنعتی آن که برای درج اطلاعات متغیری مانند تاریخ و … در زمان تولید و بر روی محصول استفاده میشود که امتیاز مهم این جت پرینترهای صنعتی ، سرعت بالا و امکان چاپ غیر تماسی و در حین حرکت آنها میباشد ، بطوریکه در زمان تولید در کارخانه ، شما میتوانید با استفاده از این نوع چاپگرها تاریخ تولید ، انقضا ، قیمت و … را به راحتی و در حین حرکت در خط تولید بر روی محصول خود چاپ کنید . متاسفانه در گروهی از افراد نا آگاه از این نوع چاپگر ها ، اشتباها به نام لیزر دستی یا جت پرینتر لیزری یاد میشود ، که در اینجا متذکر میشویم که اصطلاح لیزری در مورد این دسته از پرینترها کاملا اشتباه بوده و چاپگرهای لیزری کاملا سیستم متفاوتی دارند .
در مقاله زیر به توضیح چهار دسته از این جت پرینترهای صنعتی ( چاپگرهای غیر تماسی جوهر افشان ، ریز نگار و درشت نگار ) و مقایسه آنها میپردازیم .
الف ) انواع جت پرینترهای صنعتی ( چاپگرهای صنعتی جوهر افشان ) :
جت پرینتر های صنعتی یا چاپگر های صنعتی جوهر افشان بطور کلی به سه دسته ریز نگار و یک دسته درشت نگار تقسیم میشوند :
۱) CIJ پرینترها ۲) DOD پرینترها ۳) HP پرینترها ( TIJ پرینترها ) ۴) Valve Jet پرینترها ( درشت نگار )
شرح مختصی از عملکرد هر نوع از جت پرینترها به قرار زیر میباشد :
۱- جت پرینتر Cij printer = continuous inkjet printer :
به معانی چاپگرهایی که حرکت جوهر در آنها پیوسته میباشد
شکل زیر نحوه عملکرد نازل و نحوه چاپ توسط یک نازل را در cij پرینترها نشان میدهد :
( جهت نمایش عملکرد CIJ پرینتر بر روی شکل زیر کلیک نمایید )
برای درک اصول کارکرد این سیستم ( جت پرینترهای صنعتی جوهر افشان از نوع CIJ یا CIJ Printer ) و با توجه به شکل بالا به شرح عملیات چاپ بطور خیلی خلاصه میپردازیم :
۱ ) سیستم هیدرولیک چاپگر جوهر افشان شامل : مخزن جوهر ، مخزن حلال ، مخزن مخلوط کننده جوهر و حلال ( میکسر تانک ) ، شیربرقی های مربوطه ، پمپ هیدرولیک مخصوص جوهر ، هد چاپگر ، شلنگ های مخصوص ، اتصالات مربوطه ، فیلترهای جوهر ، سیستم اندازه گیری غلظت ، سیستم اندازه گیری فشار ، شستشوی اتوماتیک و … میباشد . ( مانند شکل روبرو )
۲ ) سیستم الکترونیک که شامل بردهای الکترونیکی و پروسسوری جهت برنامه ریزی کارکرد دستگاه ، ادیتورهای مربوطه (جهت نوشتن متون ) و … میباشد.
۳ ) سیستم اندازه گیری دما و فشار جوهر ( در سیستم هیدرولیک ) و هد چاپگر که خیلی دقیق کنترل میشوند .
۴ ) چاپگر دارای المان مهمی دیگری به نام نازل است که وظیفه آن با توجه به بند ۳ ، قطره قطره نمودن جوهر انتقالی به آن میباشد .
۵ ) سیستم شارژ ( Charge Electrode ) و صفحات با ولتاژ بالا ( High Voltage) که بصورت خیلی دقیق عملیات بار دار نمودن قطرات جوهر و انحراف قطرات را بر عهده دارند .
حال با توجه به متن چاپی مورد نظر ، بردهای الکترونیکی و پروسسوری وظیفه دارند که هر قطره از این قطرات خارج شده از نازل را به یک بار الکتریکی متفاوت ( بسته به موقعیت آن نقطه ) شارژ نمایند ( این وظیفه را قطعه ای به نام شارژ الکترود به عهده دارد ) .
بعنوان مثال فرض نمایید حرف E ، کارکتر مورد نظر در این چاپ میباشد ، پس برای نوشتن چنین حرفی :
الف ) از سمت چپ جهت ستون اول نیاز به پنج نقطه با بارهای الکتریکی منفی ۱ ، ۲ ، ۳ ، ۴ و ۵ داریم ، که این قطرات پس از گرفتن بار الکتریکی مورد نظر به درون صفحات با ولتاژ بالا پرتاب شده و هرکدام متناسب با بار الکتریکی منفی اخذ شده به سمت صفحات مثبت منحرف میشوند ، بدین صورت که هر قطره که بار منفی بیشتری گرفته ، بیشتر به سمت صفحه مثبت جذب شده و نقطه با موقعیت بالاتری را کسب میکند ( مانند نقطه ۱ و به ترتیب تا نقطه ۵ در ستون اول )
ب ) از سمت چپ جهت ستون دوم نیاز به سه نقطه بصورت یک در میان و با بار الکتریکی ۱ ، ۳ و ۵ داریم که این قطرات پس از گرفتن بار الکتریکی مورد نظر به درون صفحات با ولتاژ بالا پرتاب شده و هرکدام متناسب با بار الکتریکی منفی اخذ شده به سمت صفحه مثبت منحرف میشوند .
ج ) قطراتی که بار الکتریکی نگرفته اند مستقیم از بین صفحات ولتاژ بالا عبور کرده و به سمت لوله ای به نام لوله گاتر میروند ( این لوله دارای یک فشار منفی بوده و قطرات جوهر بدون بار را به دورن خود میکشد ) و بعد از آن به سمت میکسر تانک هدایت میشوند ، بنابراین قطراتی که بار الکتریکی نگرفته اند دوباره به سیکل چرخش جوهر برمی گردند.
پس همانطوریکه می بینید و با توجه به شکل بالا ، خیلی ساده عملکرد یک جت پرینتر جوهر افشان صنعتی را یاد گرفته اید .
۲-جت پرینتر DOD printer = drop on demand printer :
به معنای چاپگرهای سیستم پیزویی که نازلهای آن فقط یک نقطه را چاپ میکنند (Piezoelectric )
شکل زیر نحوه عملکرد یک نازل از چاپگرهای DOD را نشان میدهد :
( جهت نمایش عملکرد بر روی شکل زیر کلیک نمایید )
بعنوان مثال هد XAAR 128 ، مجهز به ۱۲۸ عدد از این نوع نازلها میباشد. ( ۱۲۸ عدد از نازلهایی که پیزوالکتریک میباشند )
Piezoelectric ( پیزو الکتریک ) چیست ؟ پیزو الکتریک در واقع قابلیت برخی از موادها و کریستالها میباشد که برای تبدیل انرزی مکانیکی به انرژی الکتریکی و بالعکس از آنها استفاده می شود .
یک مثال ساده که همگی ما از آن بار ها و بارها استفاده نموده ایم ، همان فندکهای موجود در منزل ( فندکهای بدون گاز ) میباشد که در ان شما با هر بار کشیدن ماشه در واقع یک ضربه به پیزوالکتریک وارد مینمایید و پیزو الکتریک مربوطه یک جرقه در لوله خروجی فندک ایجاد می کند .
البته در جت پرینتر عملیات برعکس میشود و ما با دادن یک ولتاژ به پیزو الکتریک یک ضربه از آن برای پرتاب جوهر می گیریم ( شکل بالا نیز نحوه عملکرد یک پیزو الکتریک نصب شده در جت پرینتر را نشان می دهد )
توضیح : در چاپگرهای Cij پرینتر ها نقاط چاپ شده فقط توسط یک نازل چاپ می شوند در حالیکه در چاپگرهای DOD قطرات طبق فرمان توسط نازلهای متعدد چاپ می شوند.
۳- جت پرینتر Tij printer = thermal inkjet technology :
چاپگرهای اچ پی ( HP ) با تکنولوژی Tij همان چاپگرهای جوهر افشان با تکنولوژی حرارتی میباشند:
شکل زیر نحوه عملکرد یک نازل از چاپگرهای tij را نشان میدهد :
در این روش از یک مقاومت الکتریکی که با جوهر در تماس میباشد استفاده میگردد ، به این ترتیب که :
۱- مقاومت در یک لحظه کوتاه گرم شده ( با یک پالس کوتاه مدت که به مقاومت داده میشود )
۲- جوهری که با آن در تماس بوده سریعا داغ شده و تبدیل به یک حباب میگردد
۳- این حباب از سوراخ ریزی که در جلوی نازل ایجاد شده به بیرون پرتاب میشود که طبیعتا قدرت پرتاب آن نسبت به پیزو الکتریک کمتر بوده ( عیب این روش ) و جوهر پرتاب شده از ان خیلی سریع خشک میشود ( امتیاز این روش )
Hewlett Packard = HP :
هیولت پاکارد یک شرکت فناوری اطلاعات جهانی آمریکایی می باشد
۴- جت پرینتر Valve jet ها یا پرینترهای درشت نگار ( Large characters )
جت پرینتر درشت نگار
در این نوع از جت پرینترها ، همانطوریکه از نامشان مشخص است از یکسری ولو ( شیر برقی خیلی کوچک ) استفاده شده است که حجم جوهر خروجی آنها نسبت به ریز نگارهای ذکر شده در بالا خیلی بیشتر بوده و به درشت نگار معروف میباشند و طریقه عملکرد انها به صورت زیر میباشد :
۱- جوهر توسط یک سیستم فشار مثبت ( باد ) به پشت نازل ها هدایت شده و منتظر باقی می ماند
۲- ولو یا شیر برقی مربوطه که بسته میباشد در یک لحظه خیلی کوتاه باز شده و مجددا بسته می شود.
۳- جوهر بلافاصله از الماس جلوی نازل و توسط فشار باد به بیرون پرتاب می شود.
۴- قطره ایجاد شده یک نقطه از چاپ می باشد که سایز آن نیز درشت بوده و بسته به نوع دستگاهها دایره ای به قطر تقریبا ۲ الی ۳ میلیمتر می باشد.
در این نوع از چاپگرها تعداد نازلها متناسب با تعداد خط قابل چاپ بوده و تقریبا ضریبی از عدد ۷ می باشند ( بدون احتساب فاصله بین خطوط ) و در مدلهای یک خط تا حتی ۸ خط قابل ارائه می باشند .
نکته دیگر که در این نوع از چاپگر ها وجود دارد نوع نازلها و نوع جوهر مصرفی آنها میباشد که به دو دسته جهت :
الف ) سطوح متخلخل مانند کاغذ و کارتن ( porous )
ب ) سطوع غیر متخلخل مانند پلاستیک ( non porous )
تقسیم می شوند و به هیچ وجه نباید جوهر چاپگرهای درشت نگار مخصوص سطوح متخلخل را در چاپگرهای درشت نگار مخصوص سطوح غیر متخلخل ریخت