الکترونیک
آموزش الکترونیک
رله چیست؟
رله یا کنتاکتور چیست؟
رله یک قطعه الکترونیکی است که مانند کنتاکتورهای الکتریکی عمل می کند ، اساس کار و کاربرد اصلی رله در آن است که وقتی ولتاژی به سیم پیچ آن برسد باعث ایجاد یک میدان مغناطیسی شده و این میدان مغناطیسی نیز باعث قطع و وصل شدن کنتاکت های موجود در خود رله می شوند که می تواند به وسیله این کنتاکتهایش بسیاری از وسایل الکتریکی و الکترونیکی را قطع و وصل و کنترل نماید ، به طور کلی رله یک کلید الکترونیکی میباشد که به جای اینکه به صورت دستی به آن فشار وارد کنیم تا لامپ روشن شود باید به آن ولتاژ اعمال کنیم تا لامپ را روشن کند .
انواع رله ها
رله ها در انواع ولتاژهای ۳ – ۶ – ۹ – ۱۲ – ۲۴ و غیره در بازار موجوداند و تعداد کنتاکتهای آن ها را نیز باید مورد توجه قرار داد ، یک رله می تواند ۱ جفت کنتاکت و یا بیشتر داشته باشد . که این کنتاکتا نیز هر جفت دارای کنتاکت باز و کنتاکت بسته می باشند که مثلا وقتی ولتاژ اعمال می کنیم یکی از کنتاکتهای یک جفت قطع و دیگری وصل می شود و ما از هر کنتاکتی دوست داشته باشیم می توانیم استفاده نماییم .
طریقه تست کردن رله ها
برای تست رله کافیست ولتاژ مورد نظر طبق ولتاژ کاری رله مورد نظر را به دو پایه سیم پیچ رله اعمال نماییم و در آن صورت با رله کلید کند و کنتاکتهایش را باز یا بسته نماید ، در صورت لزوم بهتر است اتصال کنتاکتها را نیز با اهم متر تست نماییم .
ترانس چیست ؟
ترانسفورماتورچیست ؟
سیم پیچ یا ترانسفورماتور وسیله ای است که توانایی القای انرژی الکتریکی از یک سیم پیچ به سیم پیچ مقابل را دارد و در بعضی ترانسها این القا باعث افزایش ولتاژ و در بعضی دیگر هم باعث کاهش ولتاژ می شود . به طوز کلی یک ترانس را برای اعمال تغییرات در ولتاژ و جریان به کار می برند.
انواع ترانس
ترانس کاهنده : ترانسی است که ولتاژ را کم کرده و در عوض جریان را می تواند بیشتر کند که آن هم به نوع سیم پیچی آن بستگی دارد.
ترانس افزاینده : به ترانسی گفته می شود که باعث افزایش ولتاژ و کاهش جریان می شود و در تلوزیون ها کاربرد زیادی دارد.
ساختمان ترانسفورماتور
یک ترانسفورماتور تشکیل شده از دو سیم پیچ که در مقابل یکدیگرقرار دارند و هیچ اتصالی به یکدیگر نداشته و فقط اثر القایی بر روی یکدیگر دارند ، به یک طرف سیم پیچ که ولتاژ را اعمال میکنیم طرف اولیه و به طرف دیگر طرف ثانویه می گویند .
طریقه محاسبه ولتاژ ثانویه ترانس
به طور کلی هر چه تعداد دور سیم پیچ ثانویه کم باشد ولتاژ ثانویه یا خروجی کم و جریان آن زیاد می شود که به سطح مقطع سیم نیز بستگی دارد و دارای فرمولهای مخصوصی است .
فهمیدن جریان ترانس از ظاهر آن
به طور کلی هر چه وزن یک ترانس زیادتر و در مقابل حجم آن بیشتر و سیم آن ظخیم تر باشد آمپر بالاتری دارد .
طریقه تست کردن ترانس
دو سر اهم متر را به دو سر اولیه ترانس و سپس به دو سر ثانویه ترانس می زنیم و باید عقربه اهم متر در حر دو مرحله حرکت کند و اهمی کم را نشان دهد در غیر اینصورت اگر اهم کاملا صفر (اتصال کوتاه ) و یا بی نهایت ( قطع ) را نشان دهد ترانس معیوب است . در ضمن پایه های سیم پیچ اولیه نسبت به ثانویه باید اهم بی نهایت را نشان دهند .
طریقه تعمیر کردن ترانس
در بیشتر ترانس ها معمولا فقط سیم رابط بین سیم پیچ و سیم خروجی که ما با آن سرو کار داریم قطع می شود و فقط کافیست نوار روی سیم پیچ را به آهستگی کنار بزنیم و یا باز کنی به طوری که سیم پیچ صدمه نبیند و سپس هر سیمی که قطعی دارد را مجددا وصل نماییم .
طریقه فهمیدن اولیه و ثانویه ترانس
۱- سیم پیچ طرف اولیه معمولا نازک تر از طرف ثانویه است
۲- معمولا سیم های طرف اولیه یک رنگ نیستند .
۳- روی بیشتر ترانس ها طرف اولیه با علامت IN نمایش داده شده است.
آرمیچرچیست ؟
طرز کار آرمیچر
آرمیچر تشکیل شده از یک آهن ربای ثابت و یک سیم پیچ که با تما دو ذغال به کلکتور باعث می شود که یک میدان مغناطیسی در سیم پیچ ایجاد شود و شروع به چرخیدن کند .
انواع آرمیچر
آرمیچر ها در ولتاژ ها و اندازه های مختلفی هستند که بیشترین نوع آن ها ۶ ولتی – ۷/۵ ولتی – ۹ ولتی – ۱۲ ولتی و ۱۴ واتی می باشند و در بعضی جاها از موتور ۳ ولتی نیز استفاده می شود .
طریقه تست آرمیچر
برای تست آرمیچر کافیست دوسر اهم متر را به دو پایه آرمیچر وصل کنیم اگر مقاومت صفر نشان دهد یعنی موتور معیوب است و اگر مقاومت بی نهایت هم نشان دهد باز هم موتور معیوب است فقط در صورتی موتور سالم ات که مقاومت نشان داده شده بسته به نوع موتور در محدوده ۱۰ اهم تا ۵۰۰ اهم باشد .
طریقه کم و زیاد کردن دور موتور
اگر موتور پیچ تنظیم داشته باشد با چرخاندن آن پیچ تا حدی دور موتور تغییر می کند و اگر هم پیچ نداشته باشد می بایست از مدارات درایور موتورهای الکتریکی بسته به نوع موتور خود استفاده نمایید که بسیار انبوه اند .
انواع میکروفن و طرزکارآنها
میکروفن ذغالی چیست ؟
در تلفن ، بلندگوی دستی ، و بعضی از درب بازکنهای منزل این نوع میکروفن بکار رفته است و فرکانس های بم در محدوده ۴ تا ۵ کیلو هرتز را به خوبی دریافت می نمایند . در این میکروفن ارتعاشات صدا باعث جابجایی ذرات ذغال داخل آن شده و جریان متغییری ایجاد می کند ، این میکروفن ها امپدانس متوسطی دارند .
طریقه تست میکروفن ذغالی
برای تست این میکروفن ها یک سیم اهم متر را به بدنه فلزی آن و سیم دیگر را به نوک انتهایی آن می زنیم ، اگر عقربه اهم متر حرکت کرد میکروفن سالم است .
میکروفن خازنی چیست ؟
یک میکروفن کوچک است که دارای دو یا سه پایه می باشد و معمولا در رادیو ضبط ها از آن استفاده می شود و حساسیت بسیار بالایی دارد ولی کیفیت آن خیلی خوب نیست ، این میکروفن مانند خازن می باشد یعنی با تغییر صوت فاصله صفحات آن کم و زیاد شده و یک جریان الکتریکی بوجود می آید .
طریقه تست میکروفن خازنی
دو سر اهم متر را به دوسیم میکروفن ( مفتولی و زره دار ) می زنیم ، اگر مقاومتی را نشان دهد، سالم است .
پترن ژنراتور چیست ؟
سیگنال ژنراتور تصویری ( پترن ژنراتور )
پترن ژنراتور دستگاهی است که چندین سیگنال تصویری مثلا ( تصویر شطرنجی – راه راه و . . . ) درست می نماید تا در زمانیکه فرستنده برنامه ندارد تعمیر کار تلوزیون بتواند به تلوزیون تصویر مورد نظر را به صورت کاملا صاف و بدون اعوجاج اعمال کند و بتواند سریع مشکل تلوزیون را بفهد ، قیمت پترن ژنراتورها بسیار گران می باشد و دارای یک فیش خروجی می باشند که به آنتن تلوزیون متصل می شود و سیگنال در خواستی مارا به تلوزیون اعمال می نماید .