الکترونیک

آشنایی با قطعات الکترونیک – سوئیچ ها


Switch  سوئیچ ها
سوئیچ ها در شکل های  گوناگون  و با مشخصات مختلف  ساخته می شوند، از انواع سوئیچ  در همه صنایعی که به نوعی به برق و الکترونیک وابسته  هستند به طور گسترده به کار گرفته می شوند، لذا بستگی به جا و فضا و مقدار آمپر و ولتاژی که باید سوئیچ متحمل گردد، یک سوئیچ  یا سوئیچ ها انتخاب و نصب می شوند.
نام های انواع سوئیچ ها تقریبا با شکل ظاهری اشان مطابقت دارد.
Dip Switch  دیپ سوئیچ :
این سوئیچ ها معمولا در جاهایی استفاده می گردد که  گاهی  نیاز به تغییر دادن آنها  می باشد و بیشتر برای برنامه ریزی و تعریف کردن عملکردهای گوناگون  سیستم ها و بردهای الکترونیکی  کاربرد دارند، لذا ممکن است یک دیپ سوئیچ از زمانیکه روی برد نصب می گردد تا چندین سال هیچ تغییری نکند، ممکن هم هست  هر چند وقتی نیاز به تغییر دادن حالت آنها پیش بیاید. از جمله کاربرد این نوع سوئیچ هنگام تست ورودی و خروجی های یک برد  یا مواردی اینچنین است ، یا بردهایی هستند که برای  کارکردن مجازی ( سیمولیشن ) از این نوع سوئیچ ها دارند تا با تغییر موقتی آنها عمل تست انجام گردد، چنانچه در بردی ناشناخته با همچنین سوئیچ هایی مواجه شدید، بدون دلیل و آگاهی آنها را تغییر ندهید و در هر صورت قبل از تغییر وضعیت فعلی آنها را یادداشت کنید تا در صورت نتیجه نگرفتن  حالت اولیه آنها مشخص باشد.
انواع سوئیچ ها

Magnet Switch  مکنت سوئیچ:
این نوع سوئیچ  که  Reed Swith  هم در بعضی جاها گفته می شود  بر اساس حوضه مغناطیسی و القایی کار می کند، در سیستم های کنترل و ایمنی و خیلی جاها می تواند  مورد استفاده قرار گیرد مثلا  کاربرد آن در ساختمان ها برای باز یا بسته بودن در و پنجره ها.  و از نوع رد رله آن در ساختار سنسورهای سطح مخازن یا خن کشتی ها  بکار میرود به این صورت که یک آهنربای حلقوی دور رد رله شناور است و بر اثر پایین و بالا رفتن سطع مایع، آهنربا نیز بالا و پایین رفته و وقتی به  قسمت  کنتاکت ها رسید، آنها را جذب می کند و در نتیجه کنتاکت ها اتصال پیدا می کنند.
مگنت سوئیچ

Pin Switch  پین سوئیچ:
پین سوئیچ از دو قسمت ثابت و متحرک ساخته شده است، قسمت متحرک آن  بر اثر فشار بر آن حرکت می کند و در مکانیزم آن فنر نیز بکار رفته است ، یکی از کاربردهای آن  در خودرو است که وقتی درب ها بسته هستند روی قسمت متحرک فشار هست و درنتیجه  دو قسمت سوئیچ از هم جدا هستند و اتصال برقرار نیست ، زمانیکه درب باز شود، فشار هم از روی قسمت متحرک برداشته می شود و قسمت متحرک به قسمت ثابت اتصال پیداکرده و از آنجا که  معمولا برق بدنه خودرو منفی باطری هم هست لذا برق منفی از طریق سیمی که به این سوئیچ وصل  است به روشنایی اتاق خودرو میرسد و لامپ ها روشن می شوند.
پین سوئیچ



Pushbutton  پوش باتون:
سوئیچ های فشاری از دو قسمت مکانیکی و الکتریکی ساخته شده اند، در ساختار مکانیکی فنر برگرداننده و در بعضی از آنها نیز مکانیزم قفل حالت سوئیچ به کار رفته است.  قسمت الکتریکی آن شامل یک یا چند کنتاکت قطع و وصل است . این کنتاکت ها دوحالت دارند، یا در حالت عادی باز هستند و یا بسته، اگر در حالت عادی باز باشند  سوئیچ فشار داده شود، کنتاکتها بسته می شوند  و اگر در حالت عادی بسته باشند، بعد از فشاردادن باز می شوند. از موارد استفاده این سوئیچ ها ( نوع بدون مکانیزم قفل حالت سوئیچ )در تابلوهای برق و کنترل و استارت و استاپ دستگاه های گوناتگون  و …. می باشد.  از نوع دارای مکانیزم قفل حالت سوئیچ نیز در دستگاه ها به عنوان روشن و خاموش کردن  استفاده می گردد مثل کلید های تلویزیون های قدیمی تر. موقع انتخاب این سوئیچ ها حالت پیشفرض کنتاکت ها توجه می شود که باز هستند یا بسته و به نسبت نیاز انتخاب می گردند ضمن اینکه به قدرت تحمل  جریان برق کنتاکت های سویئچ نیز باید توجه خاص گردد.
پوش باتون



Rocker Switch  راکر سوئیچ:
این نوع سوئیچ هم  از یک مکانیزم فنری و کنتاکت ساخته شده است که میتواند دوحالت باز یا بسته داشته باشد یا ۳ حالته باشد. بیشترین کاربرد آن در دستگاه ها و پریز های سیّار برای اتصال برق است، در داخل بعضی ازاین سوئیچ ها لامپ یا ال ای دی  نیز وجود دارد تا زمانیکه سوئیچ وصل است، روش شود و نشانگر وصل بودن باشد.
راکر سوئیچ



Rotary Switch  رتوری سوئیچ:
سوئیچ چرخشی خیلی شبیه  مقاومت متغیّر است،  از این نوع سوئیچ ها نیز در دستگاه های مختلف  استفاده می گردد، این سوئیچ میتواند یک  ورودی و چندین خروجی داشته باشد و بر اثر چرخاندن هر بار ورودی را به یکی از خروجی ها وصل کند، یکی از موارد کاربرد آن در مالتی مترهای آنالوگ است که حالت های گوناگون مالتی متر را می توان با چرخاندن سویچ  برای اندازه گیری  تعیین نمود.  مکانیزم سویچ طوری است که  موقع چرخاندن اهرم آن، یک حالت پله پله یا استپ استپ دارد و لذا برای چرخاندن این سوئیچ ها به کمی نیرو نیاز است و طوری نیستند که آزاد باشند و به راحتی بچرخند بلکه با نیروی وارد شده توسط انگشتان دست می چرخند.
رتوری سوئیچ



Slide Switch  ساید سوئیچ:
این سوئیچ از یک  شاخص مکانیکی و کنتاکت های فنری ساخته می شود، مکانیزم آن مشخص می کند که سوئیچ در چه وضعیتی است ، این سوئیچ از دو پایه تا چندین پایه میتواند برخوردار باشد. کاربرد این سوئیچ ها بیشتر در سیستم های صوتی و تصویری و دستگاه هایی است که  گاهی نیاز به تغییر آن می باشد مثل تغییر حالت رادیو به حالت ضبط، موقع انتخاب این نوع سوئیچ در نظر داشته باشید که از این سوئیچ به جز انواعی که برای تعیین  برق ۲۲۰ ولت یا ۱۱۰ ولت در پشت دستگاه ها استفاده می گردد، به علت  عدم تحمل جریان بالا و مکانیزم ساخت ، بهتر است در مدارات ولتاژ بالای ۵۰ ولت استفاده نگردد. و در صورت استفاده به مقدار آمپر و ولتاژی که قرار است از این سوئیچ عبور کند توجه خاص گردد.
ساید سوئیچ
Snapmicro Switch  اسنپ میکرو سوئیچ:
میکرو سوئیچ ها نیز پر کاربرد هستند مخصوصا در سیستم های کنترلی و در صنایع مختلف، شاید بشه گفت بیشتر از اینکه  به عنوان یک سوئیچ استفاده شود، به عنوان سنسور استفاده می گردد چرا که  بیشتر در جاهایی نصب می شوند که حرکات مکانیکی دستگاه ها را با باز و بست خود گزارش می کنند. این سوئیچ ها از آمپر و ولتاژهای گوناگون برخوردارند و در انتخاب آنها گذشته از شکل آن که تناسب به کار و دستگاه داشته باشد، باید به تحمل جریان برقی که از کنتاکت های آن خواهد گذشتن نیز توجه خاص گردد. مکانیزم سوئیچ بسیار دقیق و حساس است طوری که  با کمترین فشار سریعترین قطع و وصل را دارا می باشند، همانطور که در تصاویر زیر مشاهد می شود حرکت دکمه  برای قطع و وصل میکروسوئیچ  بسیار کم است و این خاصیت خیلی خوب است برای  سیستم های کنترل که نیاز به واکنش سریع دارند. برای بیشتر کردن  حرکت دکمه از اهرم  استفاده می شود. از اهرم غلطکی میتوان در جاهایی که اشیاء در حال  حرکت به این سوئیچ نزدیک می شوند استفاده کرد. یک فرق اساسی این نوع سوئیچ با سایر سوئیچ های فشاری ای است که در میکرو سوئیچ حرکت دکمه خیلی کم است و لحظه ای قطع یا وصل می شود در نتیجه  کمترین جرقه احتمالی بین کنتاکن هایش بوجود می اید که البته این جرقه در جریان های پایین شاید بشه گفت اصلا وجود ندارد.
 اسنپ میکرو سوئیچ



Toggle Switch تاگل سوئیچ:
این سوئیچ در شکل های متنوع و همچنین با تحمل جریان متفاوت وجود دارد، میتواند فقط ۲ پایه یا ۹ پایه یا بیشتر داشته باشد، ضمن اینکه میتواند ۲ حالته یا ۳ حالته باشد، این نوع سوئیچ  در آمپرهای بالا مثل ۱۰ آمپر نیز ساخته می شود لذا برای انتخاب آن گذشته از شکل آن، تحمل جریان کنتاکت های آن مد نظر قرار می گیرد. کاربردهای وسیعی در صنایع وابسته به برق و الکترونیک دارد، اهرم سوئیچ ممکن است  حالت فنری داشته باشد و بعد از تغییر آن با برداشتن فشار، به حالت پیشفرض خود ش برگردد. بعضی مدل ها با پایه های فیشی و بعضی پیچی و بعضی هم لحیمی هستند. این سوئیچ از سرعت عمل خوبی برخوردار است ولی از میکرو سوئیچ کمتر است. برای این سوئیچ کلاهک هایی متنوع و رنگارنگ نیز وجود دارد که در بعضی جاها روی آن نصب می گردد.

نوشته های مشابه

‫۲ دیدگاه ها

  1. سلام
    مقاله خوبی بود
    از صد نمره بخوام نمره بدم ۶۰ میدم. ۱۰ نمره به خاطر اینکه عکسها باز نمیشن کسر میشه ۳۰ نمره هم چون شمای فنی رو توضیح ندادی و به جزئیات نپرداختید.
    مثلا نگفتی spst چیه. قطب pole چیه و چه فرقی با throw داره.
    ولی در کل وبسایت خوبی دارید از بقیه مطالب هم استفاده می‌کنیم 😁😁😁

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا