اساس کار ترانسفورماتور
ترانسفورماتور یکی از وسایل بسیار مهم تبدیل کمیاب جریان و ولتاژ الکتریکی متناوب است ، که بر خلاف ماشین های الکتریکی که انرژی الکتریکی و مکانیکی را بهم تبدیل می کند ، ترانسفورماتور در نوع انرژی تغییری نمی دهد بلکه ولتاژ و جریان را با همان فرکانس جریان متناوب انتقال دهد ، بطوریکه انرژی ولتاژ پائین را تبدیل به همان انرژی بالاتر می نماید و همچنین جریان را از مقدار داده شده در یک مدار به جریانی با اندازه های متفاوت در مدار دیگر تبدیل کند.
اساس کار ترانسفورماتور :
اساس کار ترانسفورماتورها بر القا الکترو مغناطیسی متقابل بین دو سیم پیچ که بر روی هسته آهنی قرار دارد، بنا نهاده شده است.
انواع ترانسفورماتور :
۱-ترانسفورماتورهای جدا کننده
۲-ترانسفورماتورهای عایق
۳-ترانسفورماتور های کنترل
۴-ترانسفورماتورهای منبع تغذیه
۵-اتو ترانسفورماتورها
ترانسفورماتورهای جدا کننده :
ترانسفورماتورها یی هستند که سیم پیچ های آنها از نظر الکتریکی از هم جدا می باشند و برای تحقق تدابیر حفاظتی «جداسازی حفاظتی» برای اتصال به مصرف کننده جریان بکار می رود .
ترانسفورماتورهای عایق :
ترانسفورماتورهایی هستند که سیم پیچ های آنها از نظر الکتریکی از هم جدا می باشند و برای انتقال انرژی ها بین سیستم های با پتانسیل های بسیار مختلف که در آنها ولتاژ عایق نسبت به ولتاژ اسمی ترانسفورماتور معین نشده است. به کار میروند.
ترانسفورماتور های کنترل:
ترانسفورماتورهایی هستند که سیم پیچ های آنها از نظر الکتریکی از یکدیگر جدا می باشند. و برای تهیه مواد کنترل به کار می روند.
ترانسفورماتورهای منبع تغذیه:
ترانسفورماتورهایی هستند با یک یا چند سیم پیچ ثانویه که از سیم پیچ اولیه از نظر الکتریکی جدا می باشد.
اتو ترانسفورماتورها:
ترانسفورماتورهایی هستند که سیم پیچ اولیه و ثانویه آنها با هم مشترک می باشند.
ترانسفورماتورهای جرقه زن:
ترانسفورماتورهایی هستند که سیم پیچ های آنها از نظر الکتریکی از یکدیگر جدا می باشند و برای مشتمل کردن مخلوط هوا و گاز یا هوا و روغن به وسیله جرقه یا قوس الکتریکی به کار می روند.
مشخصات فنی:
مشخصات ابعادی ترانس تقویت kw 2 عبارتند از :
-طول ۵/۳۱ سانتی متر
-عرض ۲۳ سانتی متر
-ارتفاع ۵/۱۵ سانتی متر
-وزن ۱۰ کیلوگرم
قطعات و اجزاء تشکیل دهنده محصول:
هر دستگاه ترانس تقویت از قسمتهای زیر تشکیل گردیده است:
۱-بدنه شامل کنه – درب – سینی – شاسی
۲-فیبر مدار چاپی
۳-هسته پلاستیکی
۴-صفحه پلیت
۵-پلاک راهنما
۶-لامپ سینال
۷-فیوز
۸-پیچ و مهره و پرچ
۹-سیم و دو شاخه
۱۰-سیم لاکی
۱۱-رله
۱۲-مقاومت – دیود – آی سی – خازن – ترانزیستور
۱۳-نوار چسب
۱۴-پتانسیوتر
۱۵-مقوا
۱۶-سیم لحیم
۱۷-رنگ و تینر
در ترانسفورماتورها اجزاء زیر بکار می روند و باید مورد نظر قرار بگیرند:
–هسته ترانسفورماتور
–قرقره بوبین
–سیم پیچ
-مواد عایق
هسته ترانسفورماتور:
هسته ها را از ورق هایی که به صورت لایه لایه روی هم قرار داده می شوند، می سازند، به علت افت جریان فوکه، هسته را ورقه ورقه ساخته و بین آنها به وسیله اکسیداسیون یا کاغذ می پوشانند و یا اینکه از ورق های عایق شده استفاده می کنند.
قرقره بوبین:
شکلهای مختلف برای قرقره بوبین ها وجود دارد. اندازه های قرقره بوبین باید بر حسب استاندارد DIN 41304 باشد.
سیم پیچ ها :
ترانسفورماتورهای منبع تغذیه عامل سیم پیچ اولیه و ثانویه می باشند ، بر طبق قاعده ابتدا سیم پیچ اولیه و بعد از عایق بندی کافی ، سیم پیچ ثانویه می شود .
اغلب تمام سیم پیچ ها با ولتاژ کم در آخر پیچیده می شوند . معمولا لازم است که ما بین سیم پیچ اولیه و ثانویه یا حتی برای هر لایه از سیم پیچ ثانویه حفاظ قرار داده شود . این حفاظ می تواند از جنس ورقه نازک مسی یا از سیم می باشد.
برای سیم پیچ ها از سیم لاک دار مسی (CVL) استفاده می شود.
سیم پیچ ها :
✔️ترانسفورماتورهای منبع تغذیه عامل سیم پیچ اولیه و ثانویه می باشند ، بر طبق قاعده ابتدا سیم پیچ اولیه و بعد از عایق بندی کافی ، سیم پیچ ثانویه می شود .
✔️اغلب تمام سیم پیچ ها با ولتاژ کم در آخر پیچیده می شوند . معمولا لازم است که ما بین سیم پیچ اولیه و ثانویه یا حتی برای هر لایه از سیم پیچ ثانویه حفاظ قرار داده شود . این حفاظ می تواند از جنس ورقه نازک مسی یا از سیم می باشد.
✔️برای سیم پیچ ها از سیم لاک دار مسی (CVL) استفاده می شود.
مواد عایق :
✔️با وجودیکه سیم های که برای سیم پیچی بکار می روند، دارای عایق می باشند، با این حال عایق کردن لایه ها یا سیم پیچ ها لازم است که از عایق های نواری شکل نیز استفاده شود.
✔️در ترانسفورماتورهای معمولی از کاغذ لاک دار یا از پارچه لاک دار بر طبق DIN 40622 و DIN 40623 استفاده می شود، و به تازگی به مسئله صرفه جویی در جا و افزایش ایمنی برای ورقه های عایق توجه زیادی می شود.
✔️ برای سازندگان ترانسفورماتور، مسئله ضایعات مواد عایق، مهم است. هنگامی که کاغذ یا ورق عایق بر روی سیم پیچ قرار داده می شود، در این صورت ما بین قرقره بوبین و کناره سیم پیچ، آنقدر حل خالی وجود دارد که حلقه سیم های تکی با آنها در تماس می باشد. به این ترتیب اثر عایقی کاغذ از بین می رود. برای جلوگیری از این امر، نوار عایق را کمی پهن تر از قرقره بوبین و سیم پیچ انتخاب می کنند و کناره های آنرا طوری برش می دهند که یک لبه اضافی بوجود می اید.به این ترتیب به اضافه طوری بر روی دیواره قرقره بوبین قرار می گیرد که سیم نمی تواند با قرقره بوبین تماس پیدا کند.
بیشتر بخوانید :
- مشخصات فنی یک ترانسفورماتور فرا فشار قوی+تصویر
- اتوترانسفورماتور
- مدار معادل ترانسفورماتور
- نحوه عملکرد ترانسفورماتور
- ساختار ترانسفورماتور
- انواع ترانسفورماتور
لینک مفید اساس کار ترانسفورماتور