نقشه کلید تبدیل
از کلید تبدیل جهت خاموش و روشن کردن یک یا چند لامپ (مصرف کننده) از دو نقطه استفاده میشود. مثلاً فرض کنید که شما میخواهید قبل از بالا رفتن از راه پله، برق راه پله را روشن کنید و بعد از اینکه بالا رفتید، بتوانید از همان طبقه بالا، دوباره لامپ را خاموش کنید. در این صورت می توانید از کلید تبدیل استفاده کنید.
یا اینکه فرض کنید شما یک منزل ویلایی بزرگ دارید، که دارای یک حیاط بزرگ است. و می خواهید زمانی که از درب اصلی وارد حیاط شدید، یک کلید تبدیل را بزنید تا محوطه حیاط روشن شود و بتوانید مسیر خود را تا منزل پیدا کنید. و آنگاه که وارد منزل شدید، با یک کلید تبدیل دیگر، چراغ پشت سرتان را خاموش کنید.
کلیدهای تبدیل دقیقا شبیه یک کلید یک پل هستند و کسی که از قبل با آن آشنایی نداشته باشد نمی تواند این دو را از همدیگر تشخیص دهد. تنها تفاوت این کلید با کلید یک پل در این است که این کلیدها سه ترمینال (یا سه پیچ اتصال ) دارند که معمولاً دو تای آنها نقره ای رنگ هستند و به آنها پیچ های غیر مشترک گفته می شود و یک پیچ دیگر هم وجود دارد که معمولاً طلایی یا قرمز رنگ است و به آن پیچ مشترک گفته می شود.
روش لوله گذاری برای کلید تبدیل
ابتدا طریقه لوله گذاری در این کلیدها را بررسی می کنیم. در کلید های تبدیل نقشه لوله گذاری به صورت زیر است. یعنی فاز و نولِ ورودی را وارد یکی از کلیدها می کنیم ( مهم نیست کدام یک) و آنگاه از هر کدام از کلید ها یک لوله خرطومی تا لامپ مورد نظر نصب می کنیم.
روش سیم کشی برای کلید تبدیل
در تصویر زیر روش سیم کشی برای کلید تبدیل ترسیم شده است. به این روش روش استاندارد کلید تبدیل گفته می شود.
همان طور که مشاهده می کنید از داخل هر کدام از کلیدهای تبدیل تا لامپ، هر کدام ۳ رشته سیم قرار گرفته است. بهتر است دو رشته از آن سیمها هم رنگ باشند (مثل سیم های سبز رنگ بالا) . آن دو رشته سیم همرنگ را در محل لامپ قطع نکنید و تا کلید بعدی امتداد دهید. از داخل لوله خرطومی دیگر (لوله ای که روی آن نوشته شده، فاز و نول) دو رشته سیم آبی و قرمز رد کنید.
در تصویر بالا فاز ورودی، وارد پیچ طلایی رنگِ کلید سمت راست شده است. آنگاه هر دو پیچ نقره ای رنگ در هر دو کلید به همدیگر متصل شده اند (با سیم های سبز). آنگاه از پیچ طلایی رنگ کلید سمت چپ با یک سیم قرمز به لامپ وصل شده است. سیم نول هم مستقیم به لامپ وصل شده است.
در تصویر زیر شمای فنی کلید تبدیل را مشاهده می کنید. البته منظور هر دو نقشه یکیست و در مفهوم فرقی با هم ندارند.
روش دوم برای سیم کشی کلید تبدیل:
این روش که به روش بازاری کلید تبدیل معروف است. سربندی سیم ها را به صورت دیگری انجام می دهد. که نقشه آن را در پایین مشاهده می کنید.
مدار بالا را فقط به این خاطر ترسیم کردیم که شما با روش بازاری کلید تبدیل هم آشنا شوید، زیرا شما به عنوان یک برقکار باید همه این مدارها را بلد باشید، زیرا احتمال دارد که برای تعمیر سیمکشی یک منزل قدیمی که از روش بازاری استفاده کرده است اقدام کنید. ولی همیشه پیشنهاد میکنیم که اگر خودتان می خواهید سیمکشی را انجام دهید از روش اول (استاندارد) برای سیم کشی کلید تبدیل استفاده کنید.
نکته :
- از کلید تبدیل بیشتر برای راه پله ها،اتاق خواب ها،اتاق هایی که معمولا ۲ در دارند (یکی ورودی یکی خروجی) استفاده می شود.
- از کلید تبدیل به عنوان کلید یک پل هم می توانید استفاده کنید. فقط توجه داشته باشید در زمان سیم بندی چون یکی از پیچ های پشت کلید اضافی است باید یکی از پیچ های نقره ای را در نظر نگیرید.(فرقی نمی کند کدام یک). فقط توجه داشته باشید قیمت این کلید از کلید یک پل بیشتر است. و تنها زمانی که مجبور بودید از آن به عنوان کلید یک پل استفاده کنید.
روش عملکرد کلید تبدیل :
در واقع اتفاقی که با هر بار فشار دادن کلید، در داخل کلید تبدیل می افتد به صورت زیر است.
یعنی با هر بار فشار دادن کلید تبدیل، پیچ طلایی رنگ، یک بار به پیچ نقره ای رنگ سمت راست و بار دیگر به پیچ نقره ای رنگ سمت چپ وصل می شود.
نقشه کلید تبدیل برای تعداد زیادی چراغ:
در صورتی که تعداد چراغ های متصل به کلید تبدیل از یک لامپ بیشتر باشد، بایستی همه لامپ ها را با یکدیگر موازی کنید. در این صورت نقشه اتصال سیم ها در کلید تبدیل به صورت زیر خواهد بود.