برق قدرت

تفاوت کنتاکتور خازنی با کنتاکتور معمولی در چیست؟

کنتاکتور خازنی کنتاکتورهای خازنی تشکیل شده از یک کنتاکتور معمولی، کنتاکت کمکی مخصوص کنتاکتور خازنی و ۶ تکه سیم با مقاوت بالا تر از سیم های افشان معمولی، ساختار این کنتاکتور ها این به صورت است که کنتاکت کمکی و کنتاکتوراصلی از لحاظ مکانیکی به هم متصل هست و از لحاظ الکتریکی هم به وسیله سیم به صورت موازی به هم وصل است.

– تفاوت کنتاکتور خازنی با کنتاکتور معمولی در چیست؟

از نظر الکتریکی خازن در لحظه سوییچینگ اتصال کوتاه است لذا در هنگام وصل شدن به شبکه جریان هجومی بسیار بالایی از آن عبور میکند، این جریان علاوه بر تاثیرات تخریبی بر روی خازن،سبب خال زدن و در بعضی مواقع باعث جوش خورد پلاتین های داخلی کنتاکتور میشود که خود اثر تخریبی مضاعفی روی خازن میگذارد، از سوی دیگر در هنگام وصل یک خازن به مدار،خازن هایی که قبلا در مدار بوده در یک لحظه در خازن جدید تخلیه میشوند و جریان بزرگی حدود ۲۰۰ برابر جریان نامی را به صورت لحظه ای پدید می آورند

برای حل این معضل بایستی :

۱ – استفاده از کنتاکتور های دارای مقاومت از پیش تعیین شونده ( کنتاکتور های مخصوص خازنی )

۲ – استفاده از سیم پیچ سری با هسته هوایی

عملکرد کنتاکتور خازنی

عملکرد کنتاکتور خازنی چگونه است؟

در کنتاکتور های خازنی شیوه عمل به این صورت است که روی کنتاکتور یک سری کنتاکت کمکی نصب میشود و همانطور که در بالا گفتیم به وسیله سیم های دارای مقاوت بالا به کنتاکت های اصلی وصل شده ، کنتاکت کمکی از لحاظ مکانیکی طوری ساخته شده که قبل از کنتاکتور اصلی وصل شود و شارژ اولیه خازن از طریق سیم های مقاومتی صورت پذیرد تا کنتاکتور آسیب نبیند

بعد از بسته شدن کنتاکت های اصلی، کنتاکت های کمکی از مدار خارج شده و خازن از طریق کنتاکت های کنتاکتور تغدیه میشود.

  • در بالای کنتاکتور خازنی، کنتاکت‌های کمکی به همراه سیم‌های روکشدار فنر مانند جهت محدود کردن جریان لحظه وصل، وجود دارد. کنتاکت‌های کمکی بدین معنی که وظیفه آن‌ها تحمل این جریان زیادبه جای کنتاکت‌های اصلی، در لحظه وصل می‎باشد تا اگر آسیبی به کنتاکت‌های کمکی برسد. همچنین این کنتاکت‌ها با همان جریان محدود شده توسط مقاومت‌ها باعث شارژ اولیه خازن می‌شوند. اگر این شارژ اولیه نباشد خازن مستقیماً وارد مدار می‎شود و جریان زیادی از آن عبور می‎کند و در واقع یک شوک به خازن وارد می‎شود که خود باعث کاهش طول عمر قطعات از جمله خازن می‎شود؛ لذا با وجود این شارژ اولیه خازن آمادگی اولیه‎ای را جهت کار در شرایط نامی پیدا می‌کند.
    بدیهی است تعویض کردن این کنتاکت‌ها آسانتر و مقرون به صرفه تراز تعویض کنتاکتور می‎باشد. این کنتاکتور‌ها مخصوص اتصال خازن به شبکه می‎باشند که کنتاکتور خازنی نامیده می‎شوند.

مطالب مرتبط :

 استاندارد و طبقه بندی کنتاکتور و موارد استفاده
نصب کنتاکتور در مدار فتوسل
کنتاکتور – آموزش روش نصب به زبان ساده
سافت استارتر(soft starter)

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا