کامپیوتر
نرم افزار SolidWorks
معرفی نرم افزار SolidWorks
اگر کاربری هستید که تجربه کار با نرم افزارهای طراحی صنعتی را داشته اید قطعا نام این نرم افزار را شنیده اید ولی اگر تازه کار هستید به شما پیشنهاد می کنیم در ادامه مطلب با معرفی یکی از قوی ترین نرم افزارهای طراحی صنعتی با دنیای صنعت برق همراه باشید…
سالیدورکس (SolidWorks) یک نرمافزار مهندسی طراحی به کمک رایانه است که بر روی پلتفرم ویندوز اجرا میشود و توسط شرکت فرانسوی داسو سیستمز (Dassault Systèmes) ساخته شده و همچنان توسعه داده میشود.
در حال حاضر نرمافزار سالیدورکس توسط ۱٫۳ میلیون مهندس در بیش از ۱۳۰٬۰۰۰ شرکت در سراسر جهان در حال استفاده است. این نرمافزار دارای سه محیط به نامهای پارت (part) اسمبلی (assembly) و دراوینگ (drawing) میباشد.
محیط اول برای رسم قطعه بوده، در محیط دوم قطعات یک مکانیسم بر روی هم سوار شده و در محیط آخر از آنها نقشه مهندسی (معمولاً برای نسخه چاپی) تهیه میشود.
از اصلی ترین رقبای سالیدورکس می توان به نرم افزارهای اینونتور (Autodesk Inventor)، مکانیکال دسکتاپ (Mechanical Desktop) و سالید اج (Solid Edge) اشاره کرد.
تاریخچه
شرکت سالیدورکس در سال ۱۹۹۳ توسط یکی از فارغ التحصیلان مؤسسه تکنولوژی ماساچوست Massachusetts Institute of Technology بنام جان هرشتیک (Jon Hirschtick) تأسیس گردید. اولین محصول خود را در سال ۱۹۹۵ بنام نرمافزار سالیدورکس ۹۵ برای رقابت با نرمافزارهای مکانیکال دسکتاپ (Mechanical Desktop) و اینونتور (Autodesk Inventor) روانه بازار جهانی کرد.
ویژگی این نرمافزار قیمت پایین آن با دارا بودن قابلیت طراحی قابل رقابت با نرمافزارهای طراحی موجود در بازار جهانی بود. در سال ۱۹۹۷ شرکت فرانسوی داسو سیستم (Dassault Systèmes) که عمده شهرت آن عرضه نرمافزار قدرتمند و گرانقیمت کتیا (CATIA Software) است با خرید سهام شرکت سالیدورکس (SolidWorks Company) به ارزش ۳۱ میلیون دلار آمریکا ۱۰۰ درصد سهام این شرکت را تا سال ۲۰۰۱ به نام خود کرد و با عرضه نرمافزار سالیدورکس (SolidWorks) در کنار نرمافزار کتیا (CATIA) بالاترین سهم را در میان شرکتهای عرضهکننده نرمافزارهای طراحی سه بعدی و دومین بازار در میان شرکتهای عرضهکننده نرمافزار طراحی دوبعدی و سه بعدی در جهان داراست.
رقبای اصلی شرکت داسو سیستم، شرکت اتودسک AutoDesk آمریکاست که با عرضه نرمافزارهای اتوکد (AutoCAD), مکانیکال دسکتاپ (Mechanical Desktop), اتودسک اینونتور (AutoDesk Inventor) و شرکت زیمنس پی ال ام (Siemens PLM) که با عرضه نرمافزارهای سالید اچ (SolidEdge) و (NX Siemens) سومین سهم را در بازار جهانی نرمافزارهای طراحی سه بعدی به خود اختصاص داده است.
شرکت سالیدورکس هم اکنون با مدیریت جیئن پائولو (Gian Paolo) تحت نظارت شرکت داسو سیستم مدیریت میشود.
رویکرد سالیدورکس
سالیدورکس یک مدل ساز برای مدلسازی جامدات است که مبتنی بر پارا سالید بوده و از رویکرد پارامتری مبتنی بر ویژگی برای ساخت مدلها و مونتاژها استفاده میکند. پارامتر به ثابتهای اطلاق میشود که مقدار آنها شکل یا هندسه مدل یا مونتاژ را تعیین میکند.
پارامترها هم به صورت پارامترهای عددی نظیر طول خطوط یا قطر دایره بوده و هم به صورت قیدهای هندسی نظیر مماس، موازی، متقارب، هم مرکز و غیره هستند. پارامترهای عددی میتوانند از طریق استفاده روابط با یکدیگر مرتبط بوده که امکان برآورده ساختن خواستههای طراحی را فراهم میکند.
خواستههای طراحی به این معناست که طراح مایل است تا مدل نسبت به تغییرات و به روز آوریها به چه صورت پاسخ دهد. به عنوان مثال ممکن است که شما بخواهید تا سوراخ در یک قوطی بدون توجه به ابعاد و اندازههای قوطی همواره در بالای آن قرار گیرد. سالیدورکس به شما اجازه میدهد تا سوراخ را به عنوان یک مشخصه در روی سطح تعریف نموده و بدون توجه به مشخصات قوطی که بعداً معلوم میگردد خواسته خود را برآورده سازید. مشخصات (Features) به عناصر اصلی سازنده قطعات اطلاق میشود.
مشخصات اشکال و عملیاتی هستند که قطعه را به وجود میآوردند. مشخصات مبتنی بر شکل نظیر برآمدگیها (Bosses)، سوراخها (Holes) و غیره معمولاً با یک نقشه دو بعدی یا سه بعدی آغاز میشوند.
ویژگی های سالیدورکس
نرمافزار سالیدورکس دارای ویژگیهای خاصی میباشد که آن را از سایر نرمافزارهای CAD مانند کتیا، پرو/اینجینیر، یونیگرافیکس، مکانیکال دسکتاپ واینونتور شاخص و متمایز مینماید:
۱-سهولت کاربری و آموزش در مقایسه با سایر نرمافزارهای CAD
۲-سرعت بالاتر نسبت به سایر نرمافزارها
۳-قابلیت ارتباط با تمامی نرمافزارهای ماشین کاری (edge cam, master cam, power mill…) و نرمافزارهای تحلیل (Ansys, Adams, Abaqus, Cosmos…)
در اینجا برای بررسی جزئی تر و آشنایی بیشتر با این نرمافزار به بررسی چند موضوع انتخابی میپردازیم:
رابط گرافیکی کاربر یا GUI
Graphical User Interfacing به معنای رابط گرافیکی میان کاربر و نرمافزار است و همانطور که گفته شد مقوله Interfacing در این نرمافزار به بهترین نحو ممکن طراحی شده است. وجود کادرهای محاورهای که با قرار گرفتن روی هر آیکون برای کاربر ظاهر میشود، با توضیحی مختصر و مفید، کاربر را از عملکرد آن آگاه میسازد.
از سال ۲۰۰۳ قرار گرفتن تمامی Dialog Box ها در قسمت سمت چپ پنجره نرمافزار به مرتب شدن پنجرهها، رعایت مراحل کاری هر فرایند (Wizard) و عدم گیج شدن کاربر بسیار کمک میکند. امکان وارد کردن اندازهها به صورت مستقیم در محیط سه بعدی به هر واحدی که مایل باشید نیز باعث تسریع در عملکرد طراحی میشود، حتی در قسمت های وارد کردن اندازه، امکانات فراهم شده است تا کاربر بتواند از عبارات و توابع ریاضی نیز استفاده کند.
مواردی مانند پشتیبانی بیش از ۱۰ زبان و وجود اشکال و آیکونهای مناسب و هدفمند و پس زمینه آبی رنگ این نرمافزار باعث شده است تا ظاهر این نرمافزار از شکل یک نرمافزار مهندسی خشک، کاملاً خارج شده و به یک محیط جذاب برای کاربر تبدیل شود.
MDA
MDA سیستمی است که از طراحی و ساخت تا مونتاژ و تولید، از سفارشات تا بازاریابی و… را شامل میشود و با کوچکترین تغییری در هر مرحله مانند یک موج به تمامی قسمتهای دیگر انتقال مییابد. به این مکانیزم، سیستم اتوماسیون طراحی مکانیکی گفته میشود.
امروزه نرمافزارهای طراحی تنها برای ساخت یک مدل سه بعدی در کامپیوتر به کار نمیرود بلکه به منظور طراحی یک قطعه مکانیکی در چارچوب یک سیستم فعال و شناور و کاملاً متغیر با معادلات مکانیکی استفاده میشود و قابلیت اعمال تمامی فاکتورهای اصلی و جانبی محیطی را روی سیستم داراست.
محیطهای سالیدورکس
نرمافزار سالیدورکس دارای ۳ محیط اصلی میباشد که عبارتند از:
-
قطعه(Part)
-
مونتاژ(Assembly)
-
نقشهکشی(Drawing)