فایل PDF آموزش رایگان تعمیر اجاق گاز
ساختمان،اجزاء و چگونگی کار اجاق گاز:
اجزاء معمول اجاق گاز فردار:
بدنه، عایق( پشم شیشه ) ،چند راهه ،شیرها ،نازل ها ، محفظه مخلوط هوا و گاز (یا لوله های رابط متصل به مشعل ها )، مشعل ها ،شمعک ،(پیلوت) ، ترموکوپل، فندک، ترموستات، درجه تنظیم حرارت، ساعت یا زنگ خبر ،جوجه گردان
ساختمان اجاق گاز ها تقریبا” مشابه هم است در اجاق ها ،گازی که توسط شیلنگ به اجاق متصل می شود ابتدا به لوله ای بنام چند راهه می رسد. بر روی این لوله شیرهای اجاق نصب شده است در انتهای شیرها نازل ها قرار دارند که گاز را به داخل لوله های رابط می پاشد چون نازل ها اندکی با لوله های رابط فاصله دارند هوا را به دنبال خود بداخل لوله های رابط می کشند و مخلوطی از هوا و گاز که لازمه احتراق است بوجود می آید .قطر سوراخ نازل ها ) اوریفیس ( و فاصله آن ها از لوله های رابط حساب شده است و تقریبا ” احتیاجی به تنظیم و تعمیر ندارند، ولی در اجاق های قدیمی در ابتدای لوله های رابط محفظه ای با درب متحرک وجود دارد که توسط باز و بسته کردن درب)صفحه( می توان مقدار درصد هوا در مخلوط گاز و هوا را تنظیم نمود تا شعله مناسبی را داشته باشیم .در بعضی از اجاق ها نازل به شیر متصل نیست وابتدا لوله های رابط به شیر متصل شده و بعد در نزدیکی مشعل ، نازل طوری نصب شده که همان مخلوط هوا و گاز را بوجود می آورد . بعد از لوله های مذکور مشعل ها که محل سوخت اجاق است قرار دارند و در مجاورت آن ها ترموکوپل و جرقه زن )فندک ( قرار دارد.
در اجاق گاز های فردار محفظه فر توسط یک یا دو مشعل )یکی پایین و دیگری بالا ( حرارت داده می شود این مشعل توسط دو ترموستات و یک پیلوت با شعله خیلی کوچک کنترل می شود هنگامی که فر یا تنور خاموش است، شعله کوچک پیلوت روشن است و چنانچه دکمه کنترل را چرخانیده و روشن کنیم این دکمه شیری را باز می کند وجریان گاز را به پیلوت افزایش می دهد.
با زیاد شدن شعله پیلوت،بخار داخل لوله مربوطه به ترموستات منبسط می شود در اثر منبسط شدن بخار داخل لوله ترموستات،شیر مشعل باز می شود واجازه می دهد که گاز به مشعل فر برسد، با خروج گاز از مشعل فر، شعله پیلوت آن را روشن می کند.هنگامی که درجه حرارت فر به حد تنظیم شده رسید، ترموستات اصلی فر به کار می افتد یعنی بخار داخل لوله مربوطه به ترموستات اصلی) در اثر بالا رفتن حرارت داخل فر ( منبسط می شود و شیری را بکار می اندازد و جریان گاز را به مشعل فر کم می کند.
با پایین آمدن حرارت در فر ، بخار لوله ترموستات منقبض شده و توسط شیر عبور گاز ، مقدار گاز ورودی را زیاد می کند و شعله فر بیشتر می شود بدین ترتیب حرارت داخل فر با کم و زیاد شدن شعله مشعل آن توسط ترموستات در حد تنظیم شده ای ثابت نگهداشته می شود.
تنظیمات اساسی در اجاق گاز:
تنظیم گاز مشعل -هنگامی که یک دکمه کنترل مشعل در زیادترین حد خود باشد ، دوره مشعل باید آبی بسوزد وداخل آن یعنی در قسمت وسط مشعل ارتفاع شعله باید در حدود ۲۰ میلی متر و برنگ آبی متمایل به سبز باشد . اگر شعله مطابق مشخصاتی که گفته شد نباشد،مخلوط گاز و هوا احتیاج به تنظیم دارد . برای این منظور با آچار مناسب مهره تنظیم کننده گاز را در جهت حرکت عقربه های ساعت بچرخانید (مطابق شکل۱) تا جریان گاز افزایش یابد و برای کاهش دادن جریان گاز مهره مزبور را عکس حرکت عقربه های ساعت بچرخانید.
برای تغییر مقدار هوا ، پیچ تنظیم کننده مخلوط هوا را شل کنید و صفحه مخلوط کن را تغییر دهید تا اندازه سوراخ های محفظه مخلوط کن تغییر کند و هوای بیشتر یا کمتری وارد محفظه شود.
همانطور که گفته شد در اجاق های جدید مشکل تنظیم گاز مشعل به ندرت اتفاق می افتد و احتیاجی به تنظیم مخلوط هوا و گاز نیست ولی در صورت مناسب نبودن شعله مشعل ،مشکل می تواند از گرفتگی سوراخ نازل و یا گشاد شدن آن باشد که نازل را تمیز یا تعویض می کنیم.در شکل یک شیر گاز معمولی که در اکثر اجاق گاز ها مورد استفاده قرار می گیرد همراه با نازل و شکل گسترده آن نشان داده شده است پیکان قرمز در شکل نازل و مسیر ورود و خروج گاز را مشخص کرده است. در این شیر ها در وسط محور چرخش شیر سوراخی وجود دارد و در آن پیچ قابل تنظیمی است که دسترسی به آن با پیچ گوشتی باریکی امکان پذیر است.
با چرخاندن این پیچ شعله کم اجاق را ، کمتر و یا بیشتر می کنیم . ولی بر روی شعله زیاد اجاق اثر ندارد. در شکل زیر این قسمت ها با پیکان سبز نشان داده شده است.
تنظیم شعله پیلوت:
رنگ شعله پیلوت باید آبی باشد و طول شعله پیلوت معمولا باید از ۶ میلی متر کمتر باشد. اگر شعله خیلی کوتاه باشد و یا براحتی خاموش شود ،قاب یا محافظ پیلوت را بیرون بکشید و سوراخ آن را به آهستگی و با دقت بوسیله یک میله نازک تمیز کنید.
چنانچه باز هم شعله آن کوتاه بود،پیچ تنظیم کننده آن را در جهت عکس عقربه های ساعت بچرخانید تا تنظیم شود.
تنظیم کردن ترموستات فر :
اگر حرارت فر خیلی زیاد یا خیلی کم باشد ترموستات آن احتیاج به تنظیم دارد برای این کار به طریق زیر عمل کنید. یک دما سنج جیوه ای در فر گذاشته ودرجه فر را روی ۱۸۰ درجه سانتیگراد بگذارید، اگر پس از ۱۰ تا ۲۰ دقیقه اختالف درجه ای که دماسنج نشان می دهد با آنچه که فر را تنظیم کرده اید بیش از ۴۰ درجه سانتی گراد باشد دلیل آنست که ترموستات معیوب است و باید آن را عوض کرد . اگر اختالف درجه دما سنج با آنچه که فر را تنظیم کرده اید کم باشد دکمه کنترل را بسته و پیچ تنظیم کننده را (شکل۳ ) بطرف زیاد یا کم بچرخانید. هر یک چهارم دور که پیچ تنظیم را بچرخانید در حدود ۱۵ درجه سانتی گراد حرارت فر تغییر می کند. ) اگر پیچ تنظیم را در جهت زیاد بچرخانید ۱۵ درجه سانتی گراد حرارت فر بالا می رود واگر در جهت کم چرخانیده شود ۱۵ درجه سانتی گراد حرارت فر پایین می آید ( پس از این تنظیم مجددا به طریقی که گفته شد بوسیله دماسنج جیوه ای حرارت فر را کنترل کنید.
سرویس و نگهداری اجاق گاز :
۱- از نصب اجاق در محیط های کوچک و در بسته که امکان خارج شدن گازهای بوجود آمده از سوخت نیست خود داری کنید.
۲- اجاق را در مسیر وزش باد نصب نکنید.
۳- بر روی محل اتصال دو سر شیلنگ به لوله کشی گاز اجاق باید از بست مناسب استفاده شود.
۴- طول شیلنگ نباید از ۵/۱متر بیشتر باشد.
۵- پس از نصب اجاق با کف صابون محل اتصال دو سر شیلنگ را از نظر نشت گاز تست نمایید.
۶- از سر رفتن غذا بر روی اجاق جلوگیری نمایید.
۷- هنگام شست وشوی سینی های اطراف مشعل ها از سیم ظرف شویی استفاده نکنید. برای این منظور از پارچه نمدار همراه با مواد شوینده استفاده کنید و پس از آن سینی را خشک نمایید.
عیب یابی و تعمیر اجاق گاز :
جهت مطالعه ادامه آموزش،فایل pdf زیر را دانلود نمائید .
-
فرمت فایل : PDF
-
حجم فایل :۴۰۰ کیلو بایت
-
تعداد صفحات : ۱۱ صفحه
Thanks , I have recently been searching for information approximately this topic
for a while and yours is the greatest I’ve came upon so far.
However, what about the conclusion? Are you positive about the
source?
Feel free to surf to my web page – تعمیر اجاق گاز