باندل کردن چیست؟ + مزیت باندل کردن
باندل کردن چیست؟ و مزیت باندل کردن در خطوط انتقال برق
شاید حتما توی اتوبانا یا جاهای دیگه دکلای برقو دیدید که تو بعضیاشون به هر مقره اش چند تا سیم برق وصله و با خودتون می گید اینا چند فازن؟؟؟
در حقیقت این هادی های چندتایی رو تو اصطلاح مهندسی هادی های باندل شده میگن.
حالا یعنی چی؟؟یعنی هر کدوم یه فازن؟؟یعنی مثلا ۴ تایی باشه , ۴ فازه؟؟؟
نه اصلا اینا چنتا فاز نیستن بلکه هر کدومشون مربوط به یه فازن. مهندسا با بررسی های که کردن به این نتیجه رسیدن که به جای اینکه هر فاز توی خطوط با سطح ولتاژ بالا مثل ۴۰۰ یا ۲۳۰ کیلوولت با یه سیم منتقل کنیم با چن تا سیم منتقل کنیم بسیار با صرفه تره.
حالا چطور با صرفه تره ؟؟؟ما که داریم سیممون رو مثلا تو باندل ۳ تایی ۳ برابر میکنیم.
باندل کردن چیست؟
پاسخ به این سوال مربوط میشه به دونستن یه چنتا نکته از مزیت باندل.
اول اینکه دو پارامتر مهم هر خط انتقال مقدار سلف و مقدار خازن خطه که مقدار سلف خط طبق یه فرمولی اگه از چنتا هادی استفاده کنیم و باتوجه به فاصله بین اونا برا انتقال انرژی هر فاز مقدار سلف خط کاهش و به همین ترتیب مقدار خازن خط زیاد میشه که این برای انتقال انرژی بسیار به صرفس.
کاهش اثر پوستی در خطوط انتقال برق
دوم اینکه وقتی ما جریان برقو به جا یه سیم از چنتا سیم میگذرونیم به تبع اون جریان کمتر از هر کدوم از سیما میگذره و میتونیم از هادی های با قطر کمتر استفاده کنیم و اینم یه جورایی به نفع ما میشه.
سوم اینکه در سطوح ولتاژ بالا بر اثر پدیده ی کرونا (پدیده ایه که انرژی خطوط برق صرف یونیزه کردن هوا میشه و تلف میشه) تلفات انرژی بسیاری ایجاد میشه و بوسیله باندل کردن این تلفات کرونا به شدت کم میشه.
باندل کردن چیست؟
سوال آخر اینه که خب چرا بعضی جاها باندل ۲ تایی بعضی جاها ۳ تایی بعضی جاها ۴ تایی و … استفاده میشه؟؟؟
جوابش اینه که با توجه به سطح ولتاژ,مسافت خط انتقال,مدار خط انتقال ,آب و هوا و … یه طراحی بهینه صورت میگیره و اون تعیین میکنه که از باندل چنتایی استفاده کنیم.
پس هر وقت این هادی هایی چنتایی به هر فاز رو دیدید بدونید که اینا باندل هستن نه چیز دیگه.
شکل دکل برقی هم که دیدید مربوط به یه دکل برق ۲ مداره با باندل ۳ تایی هستش(یعنی ۲ تا مدار ۳ فاز بهشه که هر کدوم از فازاش با ۳ سیم منتقل میشن یا باندل ۳ تایی شدن به اصطلاح)
بسیار عالی
توضیحات خوب برای تکنسین های تازه وارد