آزمون قطعات تکمیلی یا عدم تاثیر گذاری سیم و کابل چیست؟
آزمون قطعات تکمیلی یا عدم تاثیر گذاری سیم و کابل چیست؟
کابل ها دارای لایه های مختلفی از قبیل هادی – عایق – فیلر – اسکرین – نوار – نخ های پر کننده – روکش و غیره هستند و هر کدام از این لایه ها از مواد مختلف و از جنس های متفاوت ساخته می شوند .
ساختار کابل فشار قوی
بنابراین حین بهره برداری از کابل که ولتاژ و جریان الکتریکی وجود دارد و دمای کابل بالا می رود لایه های کابل نبایستی به همدیگر تاثیر منفی داشته باشند.
به عنوان مثال وقتی از پر کننده و یا نخ فیلری می خواهیم در ساختار و لایه های کابل استفاده کنیم ، جنس این نخ باید طوری انتخاب شود که هم جنس لایه های همجوار بوده و یا اینکه اثر منفی بر روی لایه های مجاور نداشته باشد.
برای اینکه این موضوع مشخص شود از آزمون عدم تاثیر گذاری یا قطعات تکمیلی استفاده می شود .
تجهیزات لازم برای این آزمون :
دستگاه کشش (استقامت کششی) – دمبل زن (قالب زن) – میکرومتر – میکروسکوپ – آون یا کوره
نحوه انجام آزمون :
این آزمون حداقل باید 16 ساعت پس از تولید کابل انجام پذیرد و پیش از انجام آزمون، نمونه ها بایستی در دمای 23 درجه به مدت حداقل 3 ساعت نگهداری شوند .
سه قطعه آزمونه با طول حدودا 200 میلی متر آماده سازی می شود که ترجیحا از محل نزدیک به نمونه برداری برای آزمون استقامت کششی و ازدیاد طول قبل از کهنگی می باشند.
این قطعات باید بصورت عمودی با فاصله 20 میلی متر از یکدیگر در محدوده میانی کوره قرار می گیرند و نباید بیش از 2 درصد حجم کوره یا آون را در بر بگیرند .
نمونه ها در دمای 80 درجه به مدت 7 شبانه روز (استاندارد 607) قرار داده می شوند و به محض پایان دوره کهنگی،قطعات کابل باید از کوره برداشته ودور از نور مستقیم خورشید برای مدت حداقل 16 ساعت در دمای محیط قرار گیرند.
پس از طی مدت زمان مذکور ، نمونه را از آون خارج کرده و از عایق و روکش نمونه برداری می کنیم (ساخت دمبل فرم یا لوله ای) تا استقامت کششی و ازدیاد طول گرفته شود .
نتیجه گیری
مقدار میانه مقادیر استقامت کششی و ازدیاد طول قبل و بعد از کهنگی را انتخاب و تغییرات آنها قبل و بعد از کهنگی برای pvc/c نباید از منفی 20 و مثبت 20 بیشتر باشد.
نحوه تعیین میزان استقامت کششی و ازدیاد طول عایق و روکش سیم و کابل