نقشه کلید کولر
نقشه سیم کشی کولر آبی :
برای کولرهای آبی از جعبه فیوز تا کلید کولر از ۳ رشته سیم شماره ۲٫۵ استفاده کنید. از این سه رشته سیم یکی برای فاز است، یکی برای نول و یکی برای ارت استفاده میشود. و از کلید کولر تا جعبه تقسیم داخل کولر یک کابل ۱٫۵* ۵ مفتولی نصب کنید. از این ۵ رشته سیم یکی برای نول، یکی برای تند، یکی برای کند، یکی برای پمپ و یکی برای ارت است.
پس در کل در داخل کلید کولر “۲ لوله برق” وجود دارد، که از داخل یکی از این لوله ها ۵ رشته سیم آمده (و اگر ساختمان ارت نداشته باشد کلاً ۴ رشته سیم آمده است) و از داخل یکی از لوله ها هم ۳ رشته سیم (و اگر ساختمان ارت نداشته باشد ۲ رشته سیم دارد). با این توضیح مدار سیمکشی و اتصال کولر آبی را ترسیم میکنیم.
نقشه سیم کشی کولر آبی
تنها نکته ای که در تصویر بالا وجود دارد سیم زرد رنگی است که به بدنه کولر وصل شده است. طبق استاندارد های برق ساختمان رنگ این سیم که برای ارت استفاده میشود باید ترکیبی از رنگ زرد و سبز باشد -یعنی کاملاً زرد با یک خط سبز رنگ در وسط آن -. اگر در داخل جعبه تقسیم کولر، ترمینالی برای ارت تعبیه نشده است، شما بایستی مستقیم این سیم را به بدنه کولر وصل کنید. این سیم جهت جلوگیری از برقگرفتگی اشخاص به کار می رود و نقشی در عملکرد خودِ کولر ندارد.
در کل اگر سیستم برقکشی منزل شما ارت ندارد. سیم های زرد رنگ را در مدار بالا در نظر نگیرید.
نقشه کلید کولر :
- یک کلید یک پل برای واتر پمپ
- یک کلید یک پل برای موتور
- و یک کلید تبدیل برای دور تند و کند
کلیدهای “کولر آبی” انواع مختلفی دارند که به بررسی آنها می پردازیم:
۱- نوع اول، مدل سوکتی (قدیمی):
در تصویر پایین یک کلید کولر سوکتی را مشاهده می کنید.
همان طور که مشاهده می کنید به غیر از سوکت شماره ۳ که حذف شده است، در پشت این کلیدها ۸ سوکت وجود دارد. البته تمام این سوکت ها مورد استفاده قرار
نمی گیرند و تنها سوکت های شماره ۱، ۲، ۷ و ۹ به سیم های برق وصل می شوند. که بایستی سیم های برق را از طریق سرسیم هایی که در تصویر زیر می بینید به این سوکت ها متصل کنید.
نقشه اتصال سیم ها به این کلیدها به صورت زیر است.
سیم نول از پشت کلید به سمت جعبه تقسیم داخل کولر می رود و وارد هیچ کدام از سوکت های کلید کولر نمی شود.
فاز ورودی به سوکت شماره ۱
تند به سوکت شماره ۷
کند به سوکت شماره ۹
و پمپ به سوکت شماره ۲
وصل خواهد شد.
۲- نوع دوم، کلید کولر توکار ۳ پل :
در تصویر زیر یک نمونه از این کلیدها را مشاهده می کنید.
در قسمت پشت این کلیدها فقط چهار عدد پیچ وجود دارد. به نام های تند ، کند ، پمپ ، فاز . پس دقیقاً روی هر پیچ نوشته شده است که وظیفه آن چیست . یا شاید از حروف انگلیسی استفاده شده باشد به صورت: P برای پمپ، L برای فاز، F برای تند و S برای کند. مزیت این دسته از کلیدها این است که نیاز به سرسیم ندارند و همانند کلید های برق معمولی با پیچ متصل می شوند. در تصویر زیر قسمت پشت این نوع کلید کولر را مشاهده می کنید.
۲- نوع سوم، کلید کولر ۴ پل :
نوع دیگری از کلید کولر که به تازگی وارد بازار شده است، کلید کولر ۴ پل است. عملکرد این کلید هم شبیه سایر کلیدهاست، با این تفاوت که در زمان خاموش بودن، اتصال سیم نول را هم از کولر قطع می کند تا هرگونه احتمال برق گرفتگی از بین برود. زیرا گاهی احتمال دارد که در محل کنتور یا در داخل جعبه فیوز، جای سیم فاز با نول جابجا شود و اگر کلید کولر از نوع ۳ پل باشد، در زمان خاموش بودن کولر، شخص با تصور اینکه برق کولر کاملاً قطع شده است، کولر را دستکاری کند و دچار برق گرفتگی شود. کلید کولرهای ایران الکتریک، افضل الکتریک، دلند و … به تازگی از این مدل روانه بازار کرده اند. تصویر یک کلید کولر ۴ پل را مشاهده می کنید.
و نمای پشت آن بصورت زیر است.
همانطور که می بینید در پشت این کلید ۶ پیچ جهت اتصال سیم های برق وجود دارد.
- که سیم تند به ترمینال SP
- سیم کند به ترمینال SL
- سیم پمپ به ترمینال P
- سیم فاز ورودی به ترمینال L
- سیم نول ورودی به ترمینال N پایین
- سیم نول خروجی به ترمینال N بالا وصل می شود.
۳- نوع چهارم، کلید کولر تمام قطب:
کلیدهای کولر جدیدتر، که به کلید کولر تمام قطب معروفند، به این صورت عمل می کنند که هم اتصال فاز و هم اتصال نول را با کولر قطع و وصل می کنند. هدف از این کار بالا بردن ایمنی و جلوگیری از برق گرفتگی های احتمالی در کولر آبی است.
نقشه این نوع کلید ها به صورت زیر است.
چند نکته در نصب کولر آبی :
توجه: اگر اطلاعات برقی ندارید به سیم کشی کولر آبی دست نزنید. متاسفانه در چند سال اخیر آمارها نشان می دهد که تعداد مرگ و میر های ناشی از برق گرفتگی در کشور ما بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ نفر بوده که این یک رقم زیاد و قابل تامل است. آمارها نشان می دهد که علل عمده حوادث برق گرفتگی برای خانم ها از طریق برق گرفتگی در نقاط مرطوب مثل حمام و آشپزخانه و برای آقایان در هنگام سرویس کولر آبی رخ داده است.
نکته : کابلی که برای کولر آبی استفاده می کنید، باید مفتولی و چهار رشته به نمره ۱/۵ باشد. و اگر در ساختمان سیستم ارت اجرا شده است باید یک رشته سیم اضافی برای ارت در نظر بگیرید.
نکته : از سیم های افشان برای کولر آبی استفاده نکنید. البته سیمی که از جعبه فیوز تا کلید کولر می آید، می تواند سیم رشته ای باشد.
نکته : فیوز برق مناسب برای کولر آبی ۱۶ آمپر است.
نکته : مشاهده می شود که بعضی برقکارهای عزیز مدار برق رسانی به کولر آبی را مشترک با سایر مدارها (مثلاً روشنایی اتاق خواب ها) در نظر می گیرند که این کار از نظر استانداردهای برق ساختمان صحیح نیست. پس باید برای تغذیه برق کولر، ۳ رشته سیم مجزا از جعبه فیوز تا کلید کولر کشیده شود
کلید کولر توکار ۳ پل مارک مونو:
یکی از دوستان یک مدل دیگر از کلید کولر را برای ما ارسال کرده که روش نصب آن با بقیه مدلها متفاوت است. این کلید تولید کشور ترکیه است و با برند مونو به بازار عرضه شده است. به ترمینال های این کلید را نگاه کنید. ۶ عدد ترمینال جهت ورود سیم های برق در پشت کلید قرار گرفته است.
همانطور که مشاهده می کنید دارای ۶ عدد ترمینال است که از چپ به راست و از بالا به پایین شماره گذاری شده اند. در این کلید:
فاز ورودی به ترمینال شماره ۳
سیم پمپ به ترمینال شماره ۶
سیم کند به ترمینال شماره ۴
سیم تند به ترمینال شماره ۱ وصل می شود