اتوترانسفورماتور
اتوترانس ، اتو ترانسفورماتور ، واریاک و ترانسفورماتور متغیر همه واژه های مختلفی هستند که برای یکی از انواع ترانسفورماتور به کار می روند. اتوترانسفورماتور ترانسفورماتوری است که ولتاژ خرجی آن قابل تغییر است. این ترانسفورماتور دارای یک ولوم است که به صورت دستی یا موتوری می چرخد و مقدار ولتاژ خروجی ترانسفورماتور را تغییر می دهد. در مواردی که نیاز به یک ولتاژ متغیر است از این ترانسفورماتور استفاده می شود. همچنین در جاهایی که نیاز به رگولاسیون ولتاژ خیلی دقیق و سریع نیست از اتوترانس استفاده می شود. ممکن است برای تست یک دستگاه یا منبع تغذیه نیاز باشد تا ولتاژ ورودی به تدریج بالا رود و اعمال ناگهانی ولتاژ کامل به ورودی باعث بروز خطا در نقطهای از سیستم یا عدم مشاهده پدیده موردنظر گردد و یا شاید صرفاً جهت احتیاط به افزایش تدریجی ولتاژ ورودی نیاز باشد. لذا در این مواقع وجود اتوترانس ضروری است. یکی از تفاوت های مهم این ترانسفورماتور با انواع رایج ترانسفورماتور غیر ایزوله بودن خروجی از ورودی آن است که اغلب کاربران از این موضوع بی خبر هستند. در نتیجه معمولا همراه با اتوترانس از یک ترانس یک به یک ایزوله نیز برای مسائل حفاظتی استفاده می شود. در واقع این ترانسفورماتور فقط یک سیم پیچ دارد که ورودی به دو سر سیم پیچ و خروجی از یک سر مشترک سیم پیچ با ورودی و یک سر متحرک که می تواند بر روی هر نقطه از سیم پیچ قرار بگیرد متصل شده اند.
البته در برخی کاربردها خروجی به صورت پیوسته تغییر نمی کند و سرهای ثابتی از سیم پیچ خارج کرده اند که فقط از آن سرها می توان به عنوان یک سر خروجی استفاده کرد. به عبارت دیگر ولتاژ خروجی فقط در مقادیر مسخصی به صورت گسسته تغییر می کند. به این مقادیر مشخص تپ گفته می شود مانند شکل زیر:
اتوترانسفورماتور نیز مانند ترانسفورماتور در انواع تکفاز و سه فاز ساخته می شود و بسته به توانی که از آن عبور می کند ابعاد متفاوتی دارد. در برخی مواقع برای راحتی کار یا انجام اتوماسیون، یک موتور به قسمت متحرک اتوترانس متصل میکنند تا مقدار ولتاژ خروجی آن با یک فرمان الکتریکی تغییر کند. البته ثابت زمانی تغییرات ولتاژ به این صورت به مراتب بزرگتر از ثابت زمانیهای الکتریکی است. از این روش برای رگولاسیون ولتاژ در نقاطی که به رگولاسیون خیلی سریع و دقیق نیاز ندارند میتوان استفاده کرد.